13:13 / 22.06.2011 Общество

Микола Присяжнюк переконав політиків у необхідності завершення земельної реформи

Міністр аграрної політики взяв участь у програмі «Свобода слова» на телеканалі ICTV

20 июня Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк взяв участь у програмі «Свобода слова» на телеканалі ICTV, що була присвячена питанню проведення земельної реформи в Україні. В ході програми очільник Мінагрополітики розвіяв міфи, що існують навколо земельного питання та спробував переконати політиків у необхідності завершення реформи.

За словами Миколи Присяжнюка, побоювання, які існують в суспільстві у зв’язку з проведенням земельної реформи, пов’язані передусім з недостатньою обізнаністю громадян з її суттю. Очільник Мінагрополітики пояснив: не треба ототожнювати поняття введення ринку землі з продажем землі.

«Коли приймався Земельний Кодекс, в ньому було прописано, що обов’язковою умовою завершення земельної реформи є прийняття Закону «Про ринок земель». Можливо, слід було застосувати інший термін та назвати документ, наприклад, «Про обіг земель». Але суть від того не змінюється. Головне призначення документу – установити чіткі й прозорі правила обігу земель сільськогосподарського призначення і, нарешті, навести лад у земельних відносинах», - наголосив Микола Присяжнюк.

Зокрема, Міністр роз’яснив необхідність прийняття Закону «Про державний земельний кадастр». «Ну що в цьому можна побачити поганого? Наслідком введення кадастру буде лише те, що нарешті стане зрозуміло, кому і які землі насправді належать», – зазначив він. За даними Мінагрополітики, на теперішній день обсяги відумерлої спадщини (земель, власники яких померли за відсутності спадкоємців) складає 1,8 млг. га. Ще 1,4 млн. га – це невитребувані земельні паї. Ще 2,9 млн. га перебувають у запасі та резерві за межами населених пунктів «Ви думаєте, ці землі ніким не обробляються? Вони обробляються, але ким, як, і куди направляються доходи від цієї діяльності – невідомо. Треба навести лад в цьому питанні», - зазначив Міністр.

Головне ж, переконав Микола Присяжнюк, – введення ринку землі не означає обов’язкового її продажу. «Українські селяни дуже мудрі, щоб розуміти: земля – це актив, який буде постійно дорожчати. Тому не треба думати, що, отримавши таке право, всі негайно кинуться продавати свою землю. Проте це право дасть селянам можливість отримувати під свою землю чи право оренди кредитні кошти. А також вчасно і в повному обсязі отримувати орендну плату за свої ділянки», – пояснив очільник Мінагрополітики.

Крім того, найближчим часом буде здійснена переоцінка сільськогосподарської землі майже вдвічі, що дозволить збільшити плату за оренду паїв в середньому до 3 тис. грн. на рік.

У відповідь на закиди опонентів про втрату національного багатства» Микола Присяжнюк ще раз пояснив, що в законодавство, яке буде прийняте, унеможливить купівлю сільськогосподарської землі іноземцям. Також законопроектом «Про ринок земель» вводиться обмеження максимальної площі землі у володінні, будуть запроваджені диференційовані ставки мит за посвідчення угод купівлі-продажу для недопущення спекуляцій на цьому ринку. Крім того, передбачається, що в разі придбання земель вартістю понад 150 тис. гривень (25-30 га) покупець буде зобов’язаний декларувати джерела відповідних доходів. Також обов’язковою для всіх покупців буде декларація про свою непов’язаність із суб’єктами господарювання, які вже володіють землями сільськогосподарського призначення.

Зрештою, підсумував Микола Присяжнюк, завершення земельної реформи – це єдина можливість зупинити деградацію українського села та дати поштовх до його розвитку.