22:14 / 16.06.2024 Общество

Суддя Кібенко – новий Князєв олігарха Жеваго

Нещодавно набуло розголосу рішення Верховного Суду, прийняте в інтересах олігарха Костянтина Жеваго, щодо корпоративного спору довкола ТОВ "Преміорі" — українського виробника шин з Білої Церкви. Як пишуть "Факти", відповідну постанову Касаційний господарський суд Верховного суду ухвалив ще у січні 2024 року. Проте повний текст, з яким змогли ознайомитися сторони справи і громадськість, з’явився лише нещодавно.

Рішення примітне тим, що йде в розріз з усталеною судовою практикою. Головуюча суддя висловила окрему думку, а постанову суду готувала інша суддя, Олена Кібенко.

Це не вперше, коли суддя Верховного Суду Кібенко стає на бік олігарха Жеваго.

У березні 2024 року, коли на розгляді об’єднаної палати Верховного Суду перебувала справа щодо АТ "Білоцерківська ТЕЦ", суддя Кібенко займала доволі неординарну і вкрай проактивну позицію. Проте вона не змогла переконати інших 8 суддів обʼєднаної палати, а тому була змушена висловити окрему думку про необхідність прийняття рішення на користь олігарха.

У чому полягає причина такої прихильності до Жеваго?

Можливо, це пов’язано з її діяльністю в Асоціації правників України? Анна Огренчук, засновниця юридичної фірми LCF, яка супроводжує діяльність Костянтина Жеваго в Україні, захищаючи його інтереси в судах, довгий час була головою АПУ, а Кібенко є членом правління асоціації. Але, безумовно, участь в одній організації не може свідчити про упередженість судді.

Можливо, це пов’язано з тим, що одним з партнерів юридичної фірми LCF є Максим Шевердін? Який також був партнером в юридичній фірмі "Кібенко, Оніка та партнери" (зараз ЮФ "Копартнерс") разом з Кібенко. Але, звісно, хто з ким десь там не працював.

Ймовірно, справжня причина в іншому.

За даними наших джерел в правоохоронних органах, суддя Верховного Суду Олена Кібенко є фігуранткою "справи Князєва". Нагадаємо, що НАБУ спіймало на гарячому колишнього голову Верховного Суду, який отримав від Костянтина Жеваго хабар у 1.8 млн доларів за рішення, прийняте на користь олігарха. З цієї суми, 50 тисяч доларів отримала Кібенко.

Хоч суддя Кібенко і не є членом Великої Палати Верховного Суду і, формально, не приймала участі в розгляді справи, слідством задокументовано, що саме Олена Кібенко є автором постанови Великої Палати Верховного Суду, прийнятої на користь Жеваго та його компаній. Її до написання залучили як спеціаліста в корпоративних спорах. За ці "послуги" суддя й отримала свою частку суддівського пирога.

Цікаво, чому законослухняна суддя Кібенко не відобразила цей дохід в своїй декларації за 2023 рік? Чи ті 34 000 доларів готівкою, що вказані у її декларації як актив, це і є та частинка винагороди, яку суддя отримала за свою участь у найрезонансшній справі про хабар? 

Враховуючи кількість проблем у Жеваго, а також пов’язаних з цими проблемами судових процесів, роботи у судді Кібенко буде багато. Ми будемо активно слідкувати за дружбою між представницею Феміди та олігархом-втікачем. І також сподіваємось, що на цю "дружбу" звернуть увагу представники антикорупційних органів – як свого часу вони звернули увагу на дружбу Жеваго та пана Князєва.

Ми направимо відповідні запити в НАБУ та прокуратуру для отримання підтверджень щодо ролі судді Олени Кібенко у "справі Князєва". Дана інформація, як і інформації про інших суддів-хабарників, учасників цієї справи, є суспільно важливою та має бути публічною!

Слідкуйте за оновленнями.