21:46 / 29.05.2024 Общество

Закриття кіосків! Продавців без роботи на вулицю! Знищення малого бізнесу! Нелегальним точкам продажу бути??

Фото: Данило Гетьманцев

Правка №74 до Законопроекту №10346 , подана депутатом від партії «Слуги народу» Данилом Гетьманцевим, призведе до закриття більше ніж 10000 кіосків по всій Україні та як наслідок - звільнення більше 30000 продавців та позбавлення 10000 малих підприємців доходу від легальної господарської діяльності.

“Східноукраїнська асоціація підприємців та промисловців” висловлює велику стурбованість, щодо введення у дію Правки №74, яка призведе до зменшення реальних надходжень до бюджету країни та негативно вплине на малий та середній бізнес, так як робота кіосків пов’язана з багатьма постачальниками напоїв, снеків, товарів, які населення звикло купляти по дорозі, на зупинках громадського транспорту та біля дому.

Цією правкою депутата Гетьманцева хочуть заборонити продаж тютюнових виробів у торговельних площах менш ніж 20 кв.метрів . У невеликих кіосках- це більше половини виторгу, що неминуче призведе до роботи кіосків та й споживичам набагато ускладнить звичне життя та звичну поведінку покупок.

При цьому, точки продажу нелегальної, контрафактної тютюнової продукції продовжують працювати, про що за останні місяці вже багато було повідомлено й доведено журналістами. Але не видно жодних дій та рухів , що ці торгові точки будуть закриті. У загальному підсумку, закриті кіоски суттєво додадуть покупців у цих нелегальних точках продажу

Які та чиї інтереси та вигоди вирішуються цією Правкою?

Вигодонабувачами можуть стати крупний та середній ритейл, магазини формату «біля дому», а також виробники та продавці контрафактної тютюнової продукції. Можна припустити що з’явиться нова гігантська мережа кіосків одного власника, що поступово покриє усю країну та буде вже «задовільняти» усі нові обмеження.
Й можна прогнозувати збільшення й так немалої долі контрафакту, й продажу підробок відомих марок тютюнової продукції за півціни(від легальної вартості) та без сплати акцизного податку, а журналістам та суспільним активістам знову тільки й залишиться , що надавати у цифрах збільшення продажу нелегальної продукції та збитків від втрат бюджету країни під час війни.