17:56 / 10.04.2024 Общество

Верховна Рада запроваджує жорсткішу відповідальність за порушення правил військового обліку

У середу, 10 квітня, Верховна Рада проголосувала за основу законопроєкт №10379 про внесення змін до Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення за порушення щодо мобілізації. Про це написав народний депутат України від "Голосу" Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі.

Железняк повідомив, що законопроєкт підтримали 254 депутати. Водночас він підкреслив, що документ проголосовано тільки в першому читанні.

"За фактом схвалена зараз урядова версія з усіма нормами. Вона має багато проблем. І жорстких норм. Тому всі обіцяні зміни мають тоді зайти правками до другого читання на Комітеті", — зазначив нардеп.

Зі свого боку народний депутат від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко у своєму Telegram-каналі вказав на те, що днем раніше оборонний комітет прибрав із законопроєкту №10379 кримінальну відповідальність.

"Ця норма була, але вчора її вирішили все ж прибрати", — повідомив Гончаренко.

Нагадаємо, згідно з чинним законодавством, за порушення правил військового обліку може загрожувати адміністративна відповідальність. Йдеться про недотримання таких обов'язків, як стояти на обліку, приходити до ТЦК за викликом, повідомляти про переїзди, проходити медогляди, оновлювати дані про себе, подавати щороку документи про право на відстрочку тощо.

Голова комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас 8 квітня також повідомив, що в парламенті визначилися з розміром штрафів для осіб, які ухилятимуться від служби в армії.

Підготувала: Ніна Петрович