11:02 / 10.04.2024 Общество

Студенти зможуть виїздити за кордон: хто саме і які умови

Ілюстративне фото з відкритих джерел 

На початку квітня Кабінет міністрів України прийняв зміни про правила перетину кордону студентами-бакалаврами.

Відтепер студенти-бакалаври віком від 18 до 22 років, які навчаються в університетах в Україні, зможуть виїжджати за кордон на стажування. Мова про магістрів медичного, фармацевтичного та ветеринарного напрямку. Кому зі студентів дозволять виїздити за кордон, пояснив юрист юридичної компанії "Приходько та партнери" Михайло Лобунько, повідомляє rbc.ua. 

Хто зі студентів може виїздити за кордон

Уряд постановою від 2 квітня 2024 року №366 вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, які дозволяють студентам-чоловікам віком від 18 до 22 років брати участь у програмах освітньої академічної мобільності не довше одного семестру. 

Постанова Кабміну змінила та доповнила підстави для перетину кордону в воєнний час. Зміни стосуються студентів-чоловіків віком від 18 до 22 років, які беруть участь в межах програм академічної мобільності.

Важливо, що здобувачі ступеня вищої освіти бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямування) повинні навчатись на денній формі навчання та в рамках програм академічної мобільності можуть безперервно перебувати за кордоном не більше строку навчального семестру.

Що таке академічна мобільність? Відповідь описана у ст. 1 Закону України "Про освіту".

Це можливість учасників освітнього процесу (студентів, викладачів та ін.) навчатися, викладати, стажуватися чи проводити наукову діяльність в іншому закладі вищої освіти або науковій установі на території України чи поза її межами.

Відповідно до ст. 46 та ст. 62 Закону України "Про вищу освіту", студенти мають право на академічну мобільність, у тому числі міжнародну. Студенти, які реалізовують це право, не відраховуються з університету, за ними зберігається місце навчання та стипендія.

Які документи потрібні для виїзду студентам

  • довідка від закладу вищої освіти України щодо направлення учасника програми освітньої академічної мобільності для навчання в іноземному закладі освіти із зазначенням підстави співробітництва, строку навчального семестру за кордоном, відсутності за результатами двох останніх семестрів (півріч) негативних оцінок і фактів перескладання заліків і екзаменів та підтвердження рівня володіння здобувачем освіти мовою викладання в іноземному закладі освіти;
  • копія договору академічної мобільності, засвідчена закладом освіти України в установленому порядку;
  • е-квиток студента (учня), перевірений порталом "Дія" за допомогою електронних пристроїв шляхом зчитування або введення унікального електронного ідентифікатора;
  • військово-облікові документи з відповідними відмітками районного (об’єднаного районного), міського (районного у містах, об’єднаного міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Відзначимо, деякі діючі військовослужбовці в Україні під час війни можуть отримати офіційний дозвіл на перетин кордон. Для цього є кілька підстав. Ми писали, кому з військових дозволяється виїздити за кордон.

Підготував: Сергій Дага