23:27 / 09.04.2024 Общество

Спілка письменників підтримує закриття в Києві музею Булґакова

6 квітня цього року голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович зробив заяву, яка шокувала й викликала багато питань до очільника цієї поважної державної організації.

Зокрема, в матеріалі під назвою «Дробович: конвульсивні рухи щодо Булґакова – на смітник», який уміщено на ресурсі https://bigkyiv.com.ua/drobovych-konvulsyvni-ruhy-shhodo-bulgakova-na-smitnyk-ves-svit-povynen-znaty-yedyne-miscze-de-rozkazhut-pravdu-pro-talanovytogo-pysmennyka-cze-kyyiv/, цей чиновник заявив: «Не можна закривати музей київського письменника Михайла Булгакова та відкидати його спадщину з українського дискурсу – весь світ повинен знати: єдине місце, де їм розкажуть всю правду про життя та творчість талановитого Булґакова – це Київ».

Того ж дня з’явилася інформація, де пан Дробович каже: «Експерти зробили висновок, який насправді є справедливий. Я вважаю, що він трохи емоційний, можна було якось більш стримано написати. Але експерти мають право і ми не можемо втручатися в їхню роботу. Вони назвали речі своїми іменами. Булґаков дійсно народився у Києві, тут прожив, закінчив університет, займався лікарською практикою, але був повністю до «мозку кісток», як то кажуть, російським імперцем».

Судячи з цих двох протилежних за спрямуванням пасажів, особиста позиція пана Дробовича щодо присутності російського письменника Булґакова в українському культурному просторі не зовсім збігається з висновками експертів керованого ним Інституту, що є незрозумілим і принаймні дивним, заявляє Секретаріат Національної Спілки письменників України.

Фактично, якщо називати речі своїми іменами, то в цей надскладний для України час, коли вона зазнала зовнішньої жахливої військової агресії з боку росії, голова Українського інституту національної пам’яті замість того, аби зміцнювати духовні кордони нашої батьківщини, кордони ці розмиває своєю невизначеною позицією.

Як відомо, 30 серпня 2022 року Національна спілка письменників України першою в Україні порушила своєю заявою «Спілка письменників ініціює закриття в Києві музею Булгакова. Замість нього пропонує відкрити музей композитора Кошиця».

Лише через два роки повномасштабної війни експерти Українського інституту національної пам’яті нарешті визнали Міхаіла Булґакова імперцем.

Національна спілка письменників України підтримує рішення експертів Українського інституту національної пам’яті щодо Міхаіла Булґакова, який є символом російської імперської політики.

НСПУ наполягає на реалізації оприлюдненої 30 серпня 2022 року ухвали Секретаріату НСПУ: музей Булґакова в Києві мусить бути закритий як один із пам’ятників пропаганди імперської політики рф.

Підготувала: Ніна Петрович