11:40 / 02.04.2024 Общество

255 українських дітей забрали у батьків європейські соцслужби, – Лубінець

Фото: Дмитро Лубінець

У країнах Євросоюзу реєструється все більше випадків вилучення українських дітей з їхніх родин соціальними службами. Про це уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець розповів в інтерв'ю NV.

Наразі Офіс омбудсмена України опрацьовує звернення щодо 176 дітей, відібраних у батьків та інших законних представників за кордоном. 

За словами Лубінця, найчастіше причиною таких ситуацій є відсутність документів у батьків та інших законних представників, а також неналежне, за законодавством ЄС, виконання батьківських обов’язків.

В Європі не можна підвищувати голос на дитину, а тим більше застосовувати фізичний вплив, залишення без нагляду дорослих на тривалий час тощо. Як пояснює Лубінець, на рішення соцорганів може вплинути агресивна поведінка самих дітей або невідвідування ними школи.

Станом на 31 грудня 2023 року Офіс уповноваженого отримав інформацію від Національної сервісної соціальної служби про 255 українських дітей, яких за кордоном забрали місцеві соціальні служби.

Найгірша ситуація склалася в Німеччині - там соцслужби забрали у родин 71 дитину, далі йдуть Польща (33), Італія (25), Чехія (24) та Швеція (17).

– У січні 2024 року я як омбудсмен України направив лист до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, зокрема, з проханням вжити всіх можливих заходів реагування задля налагодження співпраці на рівні компетентних органів та міжурядових/міждержавних домовленостей з іншими країнами,.Головна мета - сприяти поверненню [вилучених] дітей-громадян України їх законним представникам, – розповив Лубінець.

Підготував: Сергій Дага