15:28 / 01.04.2024 Общество

З 2027 року в Україні буде профільна середня освіта

Ілюстративне фото з відкритих джерел 

З 2027 року в Україні розпочнеться реалізація реформи профільної середньої освіти. Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України.

Наступного року стартують пілотні моделі профілізації з відповідними програмами й матеріалами. Для цього Міносвіти обрало 25 загальноосвітніх середніх шкіл, які надалі стануть менторами для продовження проєкту.

Починаючи з 2027 року звична нам середня освіта матиме такий поділ за рівнями:

  • початкова – 1–4 класи;
  • базова – 5–9 класи;
  • старша профільна школа – 10–12 класи.

Суттєвою зміною в системі освіти стає те, що всі три рівні відтепер матимуть окремі приміщення. А конкретно – відбудеться розподіл шкіл за рівнями. Поєднувати початкову, базову і старшу профільну школу зможуть, імовірно, лише приватні заклали освіти.

МОН планує запропонувати учням, які візьмуть участь у пілотуванні профільної середньої освіти, переваги під час вступу до закладів вищої освіти. Зокрема, через те, що такі школярі й школярки вперше вчитимуться на рік довше (12 років замість 11), розглядають можливість зараховувати їх одразу на 2 курс ЗВО. Але це питання ще потребує обговорення з університетами, каже заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків.

Підготував: Сергій Дага