23:25 / 28.03.2024 Общество

Під виглядом захисту історичних будинків: столичний активіст Перов блокує роботу підприємців?

Захист історичної спадщини чи атака на бізнес? Киянин Дмитро Перов нібито відстоює пам’ятки архітектури, проводячи масові акції протесту під час воєнного стану та блокуючи законні будівельні роботи. При цьому «активіст», який мітив до профільного департаменту КМДА, не має відповідної освіти з урбаністики та міського планування. Сумнівна діяльність так званого пам’яткоохоронця Дмитра Перова активізувалась в останні два роки, на тлі повномасштабної війни, зазначають журналісти проєкту KyivCityNews. У цей період Перов долучався до адвокації таких значущих для столиці об’єктів як будинки Уткіна, Саксаганського, садиба Барбана тощо.

Крім того, Перов та його команда ледь не зруйнували будинок авторства Краусса. Прокуратура через суд вимагає у власників будівлі, яка перебуває в жахливому стані, привести її до ладу. Та, не чекаючи на рішення суду, люди Перова вирішили «почистити» дім щітками з металевим скребком. При цьому активіст кілька разів змінював політичне забарвлення, а влітку 2023 року нібито заручився підтримкою голови КМДА Віталія Кличка, за що його засудив екссоратник, ветеран Олег Симороз.
 
На думку останнього, Перов фактично допомагав меру та його когорті забудовників «відбілити» заплямовану корупційними скандалами репутацію. ЗМІ припускають, спроби Перова співпрацювати зі столичною владою мали з його боку цілком конкретну ціль – отримати посаду в Департаменті охорони культурної спадщини при КМДА. Кличко ще влітку заявив про його ймовірне призначення.
 
Як пояснили в мерії, кандидатуру Перова начебто не погодили через відсутність досвіду на посаді. Крім того, як з’ясували журналісти, активіст не має профільної освіти з урбаністики та міського планування. Сам Перов зазначив, що нібито закінчив КНУ, але документи про освіту не надав. Попри скандали, сумнівну діяльність він продовжив під егідою депутатки Київради від Слуги народу Ксенії Семенової, помічником якої він є.
 
У тандемі вони блокують законні роботи в будинку Замкова по вул. Франка, де, з їхніх слів, нібито хочуть звести ТЦ. Однак ці твердження Перова спростовують забудовники. Згідно з наявною документацією, зносити 120-річний будинок не планують, а збудувати там новий ТРЦ – фізично неможливо. Тож у планах – реконструкція та добудова мансардного поверху. Як запевняють підприємці, всі документи погоджені у Мінкульті й Департаменті охорони культурної спадщини. Тож заяви Дмитра Перова – маніпулятивні й не відповідають дійсності.