02:20 / 26.03.2024 Общество

Собак цілий рік потрібно оберігати від кліщів, - лікар

З приходом тепла в Україні зростає небезпека з боку кліщів для домашніх улюбленців. Ветеринарний лікар Едуард Котляров, розповів УНН, як уберегти тварин та, що робити у разі укусу кліщем.

"Перше, що треба врахувати це те, що кліщі насправді є загрозою для тварин не лише в теплий період року, як всі вважають весною, влітку та осені, насправді це проблема цілий рік. У містах температура вища, ніж у лісах і селах, і є місця, де вони нагріваються і вони можуть прокидатися і взимку. Вони живуть не по календарю, а по температурі навколишнього середовища. Тому, якщо їм десь тепло, плюс у нас зимою часто буває досить висока температура, то вони можуть нападати на тварин і взимку, так само як і весною. Так, весна - це більш активний період загрози для тварин" - розповів Котляров.

Він зазначив, для того, щоб забезпечити тварин від укусів кліщів необхідно проводити регулярні обробки.

"Це мають бути обробки цілий рік. Якщо ми говоримо про собак, то в період активності кліщів найкращими будуть комбіновані обробки. Це можуть бути таблетки, краплі на холку, спреї, нашийники. Найкращий спосіб в період активності кліщів, тобто на весну, це комбінувати: краплі і таблетки, або таблетки і нашийники, або спреї і краплі. Тобто в різних комбінаціях. Це буде найкраще. Дуже важливо не рідше, ніж вказано в інструкції препарату", - додав Котляров.

За його словами, якщо є високий ризик зараження, наприклад, постійні походи в ліс, на природу, то і частіше можна обробляти домашніх улюбленців, але наскільки частіше - це вже за рекомендацією ветеринара.

"Зазвичай краплі наносяться не рідше, ніж раз на чотири тижні. Нашийники мають обов’язково торкатися шиї тварини, тобто саме шкіри. Вони не можуть просто теліпатися зверху на шерсті. Тоді вони не дають ефекту. Спреї можуть змиватися, або їх дуже часто наносять недостатньо. Тому користуватися спреями не завжди найкращий варіант. Це більше додатковий варіант. Таблетки є досить ефективними і те, що вони якось погано впливають на печінку це є міф. Тому на це не варто зважати і можна сміло користуватися, якщо ваш ветеринар дозволяє це робити", - зазначає лікар.

Ветеринарний лікар також розповів, що робити у разі укусу собаки чи кота.

"По-перше, треба розуміти чи тварина була оброблена попередньо, чи ні. Якщо тварина була оброблена за допомогою таблетованого засобу, то це нормально, якщо кліщі присмоктуються, помирають, засихають і відпадають. Це нормальний механізм роботи таблетки. У будь-якому випадку найкраще, що можна зробити, це показатися ветеринару, який за необхідності проведе діагностику. Якщо немає змоги звернутися до ветеринара, то можна спробувати зробити це самостійно. Для цього є спеціальні засоби, які допомагають піддіти і дістати кліща. Можна зробити і руками. За допомогою поступового його обертання та підтягування, - додає ветлікар.

Також не варто кліща мастити олією, як це роблять деякі, адже це не допоможе.

"Вони насправді живляться кров’ю. В них голова повністю знаходиться в шкірі, тому олія ніяк не врятує", - зазначає лікар.

"Котляров також пояснив чим небезпечний укус кліщів для домашніх улюбленців."Кліщі переносять досить багато різних інфекцій. Найчастіше, то це бабезіоз - найчастіша хвороба, яка без лікування досить часто призводить до майже часто до літальних наслідків. І навіть іноді з лікуванням не завжди вдається вилікувати тварину. Але це залежить від особливостей імунітету і конкретного виду кліща. Також і в наших широтах і там де тепліше останнім часом і бореліоз починає зустрічатися, який теж може бути досить небезпечною інфекцією, яка вражає багато органів і систем і теж може бути загрозою для життя тварини", - зазначив лікар.

Окрім того, він розповів, що коти теж можуть бути жертвами нападу кліщів.

"Тому котів обов’язково, ті що ходять на вулицю, потрібно обробляти таким самим способом, як і собак. Ті, що не ходять на вулицю, все одно є ризик занести кліща додому на одязі, або взутті, тому їх періодично треба обробляти, але вже конкретні схеми має порадити ветеринар", - резюмував ветлікар.

Підготувала: Ніна Петрович