20:52 / 20.03.2024 Общество

Переважна більшість українців хочуть покарання російських воєнних злочинців (соцопитування)

Досягти справедливості щодо війни росії проти України вдасться лише в разі покарання винних у агресії та воєнних злочинах – таку думку висловила більшість респондентів опитування «Правосуддя в контексті російської збройної агресії». Результати оприлюднила соціологічна група «Рейтинг». Воно тривало з 18 до 24 жовтня 2023 року і залучило 2 тисячі респондентів.

На питання «Що для вас особисто означає поняття справедливості щодо агресії росії проти України починаючи з 2014 року?» учасники відповіли так:

  • покарання винних у злочинах – 47%
  • компенсація збитків постраждалим – 17%
  • встановлення правди щодо всіх подій – 30%
  • інше – 3%
  • не змогли відповісти – 3%

При цьому переважна більшість респондентів повністю або скоріше не погоджуються з тим, що справедливе завершення війни можливе без покарання винних.

На питання «Якщо винні у нападі на Україну та у військових злочинах не будуть заарештовані і не постануть перед судом у найближчі роки, чи можна при цьому досягти справедливості?»:

  • 50% респондентів відповіли «зовсім ні»
  • 25% – «скоріше ні»
  • 13% – «скоріше так»
  • 9% – «однозначно так»

Автори опитування навели кілька варіантів пріоритетів для забезпечення справедливості, з яких можна було обрати кілька варіантів. Покарання винних обрали 55% учасників, серед інших варіантів: очищення влади від тих, хто співпрацював із окупантами (46%), розшук зниклих безвісти й повернення депортованих (30%), встановлення фактів злочинів (24%).

«Встановлення справедливості для жертв для постраждалих від війни, на думку половини опитаних, найбільше (49% – ред.) залежить від Президента. 37 % опитаних вбачають відповідальним Парламент, 35 % — Уряд. Близько четвертої частини опитаних вважає, що відповідальними є громадяни України, молодь поділяє цю думку частіше за інші вікові групи», – йдеться у висновках дослідження.

В Україні вже винесли кілька вироків щодо воєнних злочинів російських військових під час повномасштабного вторгнення в Україну. Першим стало засудження у травні минулого до довічного позбавлення волі російського військовослужбовця Вадима Шишимаріна.

За даними Офісу генерального прокурора, наразі в Україні зареєстровані 127 900 злочинів агресії та воєнних злочинів. Понад 124 тисячі з них – за статтею про порушення законів і звичаїв війни.

Росія від початку повномасштабного вторгнення в Україну заперечує будь-які воєнні злочини, як і відкидає звинувачення у вбивствах цивільних.

Підготувала: Ніна Петрович