07:14 / 20.03.2024 Общество

Лише у десяти країнах світу чисте повітря, Україна на 107-му місці

Фото: У Бангладеш найбруднішще повітря на Землі

У 2023 році лише в десяти країнах та територіях світу рівень вмісту в повітрі забруднюючих речовин - зважених частинок PM2.5 - відповідав світовим стандартам безпеки для здоров'я. Такі дані наводяться у щорічній доповіді щодо якості повітря швейцарської дослідницької організації IQAir. Оцінювався рівень забруднення повітря у 134 країнах та 7812 містах.

Забруднення повітря є причиною кожної дев'ятої смерті у світі і є найбільшою екологічною загрозою для здоров'я людини. Серед захворювань, що провокує високий вміст PM2.5 (атмосферні забруднювачі з діаметром частинок до 2,5 мкм), астма, рак, інсульт, хвороби легень.

За оцінками IQAir, у 2023 році найчистіше повітря було у Французькій Полінезії. Повітря відповідає стандартам, крім того, на Маврикії, Ісландії, Гренаді, Бермудах, Новій Зеландії, Австралії, Пуерто-Ріко, Естонії та Фінляндії.

Найчистіше повітря у 2023 році було у трьох фінських містах: Соданкюля, Утсйокі та Куусамо.

Країна з найбруднішим повітрям, вказують в IQAir, це Бангладеш, де вміст PM2.5 (79,9 мкг/м3)більш ніж у десятеро перевищує безпечний рівень. Також в антирейтингу Пакистан, Індія, Таджикистан та Буркіна-Фасо.

Серед міст з найбруднішим повітрям з відчуткою перевагою переважають агломерації та населені пункти Індії. 42 з 50 найбільш забруднених міст - це міста в Індії. "Лідером" серед них є Бегусарай, де вміст PM2.5 у повітрі майже в 25 разів перевищує безпечний рівень.

Більшість інших найбільш забруднених міст знаходиться в Китаї та країнах Південно-Східної Азії. При цьому в багатьох країнах Африки відсутні надійні дані про забруднення повітря.

У низці країн, де повітря традиційно залишалося чистим, відбулися різкі зміни до гіршого. Зокрема у Канаді через минулорічні потужні лісові пожежі.

Україна посіла у рейтингу 107 місце. Середня кількість забруднення повітря у 2023 році склала 8,6 мікрограма на кубічний метр, що перевищує норму майже вдвічі. Водночас до повномасштабної війни показники були набагато гіршими. Наприклад, у 2020-му PM2.5 становив 19,2 мікрограма на кубічний метр.

Підготував: Сергій Дага