14:12 / 19.03.2024 Общество

Шведська журналістка "пожартувала" про українок: "більшість із них можна помітити лише у борделях"

Фото: Елаф Алі/pr-video

У скандальному епізоді гумористичного шоу IFS шведська журналістка Елаф Алі пожартувала про жінок з України – мовляв, більшість із них можна помітити лише у борделях.

Так, ведучий Ахмед Берхан запитав, яка група іммігрантів отримала найбільше дозволів на проживання у Швеції у 2022 році. Журналістка і письменниця Елаф Алі відповіла, що це українці.

"Але ви можете не замислюватися над цим, тому що вони світловолосі і зливаються з натовпом. Це може бути найбільш помітно в борделях", — "жартома" сказала вона.

Першою на слова ведучої відреагувала активістка громадської організації "RefugeeHope. UA&SE" Христина Гевчук.

Мільйони українок змушені були покинути свої домівки не задля пошуку "легкої роботи", а рятуючи своє життя та життя своїх дітей, рідних. Чоловіки багатьох українських біженок залишаються в Україні, воюють, віддають життя за нашу можливість жити, — написала жінка.

Вона наголосила, що це висловлювання озвучила не просто пересічна людина, а журналістка з екрана найвідомішого шведського телеканалу SVT під час програми IFS, яку дивляться тисячі людей.

Активістка додала, що багато українок у Швеції отримували "пропозиції" щодо проституції, а також постраждали від зґвалтувань і домагань.

Багато українок погодилися з нею і позначали шведський суспільний мовник у коментарях, вимагаючи перепросити за цей епізод.

Пізніше посольство України у Швеції та сам посол Андрій Плахотнюк опублікували заяву про неприпустимість таких "жартів". Дипломати закликали Елаф Алі до публічного вибачення, а керівництво каналу SVT попросили "вжити необхідних заходів для унеможливлення подібних ситуацій у майбутньому".

Утім, Елаф Алі не перепросила, а натомість заявила, що "українці надзвичайно злі" і "бомбардують" її коментарями в Instagram і Twitter.

Також вона зауважила, що під час програми пожартувала з імама, українців і сомалійців, а обурених користувачів Алі назвала "лицемірами, які вдають, що дбають про жінок".

Згодом програмна директорка гумористичного шоу IFS Крістіна Гілл відреагувала на скандал у коментарі на сайті новин SVT.

Представниця каналу заявила, що ніяких санкцій щодо журналістки не планується, бо її висловлювання вписуються в рамки "свободи вираження поглядів". Вона також підкреслила, що IFS – це гумористичне шоу, в якому жарти мають бути "настільки абсурдними та перекрученими, щоб їх неможливо було сприймати серйозно".

Підготував: Сергій Дага