10:47 / 18.03.2024 Общество

Фонди, що наживаються під час війни

Іван Спринський зі Львова заробляє на донатах на армію

Під час війни, робота благодійних фондів, стала ключовою рушійною силою підтримки Збройних сил України. Водночас небайдужість українців і відсутність державного контролю за діяльністю псевдо-благодійних фондів, відкрили шлях збагачення для аферистів і самозванців.

Таких прикладів, на жаль, чимало. В Україні навіть створений такий собі "чорний список" з благодійних фондів,  які наживаються на війні і на донатах.

Один з таких фондів працює під керівництвом такого собі активіста Івана Спринського зі Львівщини. Останній з початком повномасштабного вторгнення став блогером-тік-токером, щоденно записуючи відео з дискредитацією то військових, то керівництва поліції, то представників влади Львівщини. На хвилі такої своєї публічної діяльності Спринський постійно оголошує благодійні збори нібито для потреб армії через свій власний БФ "Рабів до раю не пускають". Після вторгнення росіян він активізував сторінку цього фонду у Фейсбук, хоч жодного офіційного сайту, а тим паче опублікованих фінансових звітів за отримані кошти, вказаний фонд не має.

Про те, що Фонд заробляє на потребах армії українці зрозуміли не одразу. Але відсутність звітів за збори і придбання, наприклад, кількох нових автівок "на фронт" у найкращій комплектації  за суми, що дозволяють купити набагато більше реально фронтових автомобілів, "викривають" дійсну мету Спринського.

За час війни через свій Фонд, який з 2015 року функціонував лише на папері та мав нульовий баланс, львівський псевдо-активіст зміг прогнати понад 20 млн грн

Де ці кошти, куди були витрачені, Спринський не прозвітував жодного разу.

Натомість як видно з відео, які він часто публікує з салону свого авто, за час повномасштабного вторгнення він став власником нової люксової автівки зі шкіряним салоном.

Також Спринський почав одягатися у лахи відомих брендів на кшталт Jack Wolfskin, жилетки на куртки якого коштують від 6000 до 10000 грн.



Спринський до початку війни був бізнесменом-невдахою. Зареєструвавши ще у 2015 році охоронну фірму "Омніум" (ліцензії МВС від 2016 року , за майже 8 років її роботи, він не зміг нічого заробити. Згідно з даними OpenData, фірма й досі має нульові показники доходів, активів чи зобов’язань.

Наведені дані редакція просить вважати офіційним зверненням до правоохоронних органів та СБУ зокрема із вимогою розслідування діяльності Спринського та БФ "Рабів до раю не пускають".