14:12 / 18.03.2024 Общество

Україна хоче зареєструвати як торговельну марку фразу "русскій воєнний корабль, іді…!"

Фото: Facebook

Державна прикордонна служба України прагне зареєструвати як торговельну марку фразу "Русскій воєнний корабль, іді…!" , яку вимовив прикордонник з острова Зміїний на початку повномасштабного вторгнення. Однак ЄС виступив проти цього. Про це пише видання Politico.

За інформацією видання, ще у березні 2022 року юристи подали цю заявку від імені українського прикордонника зі згоди його родини, і в ній просили зареєструвати торгову марку на його ім’я.

Андрій Буковнік і Тарас Кульбаба кажуть, що це дало б змогу гарантувати, що ніхто не зможе отримати прибуток від продукції, що містить варіації його фрази.

Речник ДПСУ Андрій Демченко в коментарі виданню зазначив, що авторство цієї фрази має належати Україні "як підтвердження рішучості та незламності українських прикордонників".

"Треба віддати належне захиснику, який своїм вчинком, своєю рішучою демонстрацією незламності надихнув людей, Україну та світову спільноту", – зазначив Демченко.

Однак вперше Офіс інтелектуальної власності Європейського Союзу (EUIPO) повідомив, що фраза не може стати торговельною маркою, бо вона "суперечить загальноприйнятим принципам моралі, оскільки прагне […] отримати фінансову вигоду від того, що загальновизнано вважається трагічною подією".

Згодом EUIPO вдруге відхилив заявку на отримання торговельної марки в грудні 2022 року, однак тоді це вже пояснили тим, що в ній використовуються "вульгарні висловлювання з образливим сексуальним підтекстом".

Утретє європейський Офіс інтелектуальної власності відхилив апеляцію юристів, зазначивши, що фраза про російський корабель не має "відмітного характеру", тобто товари чи послуги під цією фразою не можна відрізнити від товарів або послуг іншого походження.

Професор права інтелектуальної власності Стокгольмського університету Елеонора Розаті розповіла, що ця справа "з самого початку програна". За її словами, фрази, які висловлюють політичну думку як, наприклад "Je suis Charlie" та "Black Lives Matter", EUIPO відхилятиме, бо вони не мають достатньої розрізняльності.

Раніше BAGNET повідомляв, що у червні 2023 року "Укрпошта" отримала три почесні відзнаки престижної премії "World Post & Parcel Awards 2023". Зокрема, марку "Русскій воєнний корабль, іді…" назвали найкращою у світі у 2022 році.

Підготував: Сергій Дага