09:46 / 08.03.2024 Общество

Президент підписав указ про демобілізацію строковиків

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Президент України Володимир Зеленський у четвер, 7 березня, підписав указ про звільнення в запас військовослужбовців строкової військової служби. Розпорядження опубліковане на офіційному сайті Офісу президента.

Очільник держави постановив звільнити військових-строковиків в запас у квітні-травні 2024 року. Закон щодо цього зазначає, що це стосується тих військовослужбовців, термін служби яких закінчився під час воєнного стану та був продовжений понад установлені строки.

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури має забезпечити за заявками Міноборони, Міністерства внутрішніх справ перевезення строковиків "з додержанням вимог безпеки та проведення розрахунків за ці перевезення згідно з чинними тарифами"

BAGNET нагадує, 26 лютого,  президент України Володимир Зеленський підписав закон про демобілізацію строковиків.

Що передбачає закон

Згідно з внесеним до ВРУ президентом України проєктом закону, військовослужбовці строкової служби, термін яких закінчився під час дії воєнного стану та військову службу яких продовжено понад встановлені терміни, звільняються з військової служби в запас "у терміни, визначені указом президента".

Водночас в Комітеті Верховної Ради з нацбезпеки і оборони погодили цей проєкт закону з доданою нормою про відстрочку строковиків від подальшої мобілізації на 12 місяців. У залі Верховної Ради законопроєкт ухвалили із цією нормою.

Підготував: Сергій Дага