14:50 / 06.03.2024 Общество

ДПСУ почала використовувати реєстр військовозобов’язаних "Оберіг"

Державна прикордонна служба України (ДПСУ) з середини лютого почала використовувати Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних, призовників і резервістів "Оберіг", щоб посилити протидію незаконному виїзду за кордон. Про це йдеться в повідомленні Міноборони.

У результаті за три тижні прикордонники запобігли спробам незаконного перетину кордону з використанням підроблених документів.

Зазначається, що раніше для того, щоб підтвердити дійсність документів для виїзду за кордон, прикордонникам доводилося контактувати безпосередньо з представниками ТЦК і СП. Наразі інформацію з цього питання можна перевірити онлайн через реєстр “Оберіг” у кілька кліків.

За словами речника ДПСУ Андрія Демченка, прикордонники продовжують протидіяти спробам незаконного перетину кордону як на “зеленій” ділянці, так і в пунктах пропуску, де порушники намагаються використовувати підроблені документи, які давали б право на перетин кордону під час дії воєнного стану. Частина з них – це військово-облікові документи, начебто видані в територіальних центрах комплектування. Саме тому налагодження дієвого інформаційного обміну між реєстром “Оберіг” і базою даних Держприкордонслужби дозволяє інспекторам більш ефективно та швидко здійснювати перевірку таких документів.

Протягом трьох останніх тижнів прикордонники зупинили 230 спроб незаконного перетину кордону з використанням підроблених документів, зокрема, завдяки Єдиному державному реєстру військовозобов’язаних, призовників та резервістів “Оберіг”.

Раніше BAGNET повідомляв, що у березні реєстр військовозобов’язаних "Оберіг" почав обмін інформацією з реєстрами Державної міграційної служби і Державної прикордонної служби. Також там готується і запуск послуги "Кабінет військовозобов’язаного", який здійснять після прийняття відповідних законів.

Підготував: Сергій Дага