13:34 / 06.03.2024 Общество

Частина українських біженців втратила права на захист у Нідерландах

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Громадяни третіх країн з України більше не мають права на притулок у Нідерландах. Вони мають виїхати з країни до 1 квітня або попросити про міжнародний притулок. Про це повідомляють nltimes.nl та nos.nl.

З 4 березня 2024 року Нідерланди припинили захист громадян третіх країн, які станом на 24.02.2022 тимчасово проживали в Україні. Це стосується близько 2 540 громадян. Вони зможуть залишатися у муніципальних притулках і отримувати харчування ще 28 днів після 4 березня. Але їм більше не дозволять працювати й лікуватися безкоштовно.

Громадяни третіх країн – це люди, які проживали в Україні з посвідкою на тимчасове проживання на момент початку війни. Це іноземці, які до початку війни працювали чи навчалися в Україні, маючи тимчасові посвідки на проживання.

Вони повинні або подати заяву на надання притулку чи іншу форму проживання, або залишити Нідерланди. На виїзд їм дали часу до 1 квітня 2024 року. До цього часу біженці мають звільнитися з роботи, закрити банківські рахунки та знятися із реєстрації у муніципалітеті. Для тих, хто виїжджає, уряд надає допомогу в розмірі 5 000 євро.

Наразі близько сотні громадян третіх країн вийшли на мітинг проти депортації.

BAGNET нагадує, що українці, які виїхали через повномасштабне вторгнення Росії, зможуть залишатися у Великій Британії до вересня 2026 року після отримання 18-місячної візи за новою схемою продовження.

Підготував: Сергій Дага