21:28 / 27.02.2024 Общество

Майже половина українців вважає, що Захід втомився від України (опитування)

44% опитаних українців вважають, що Захід втомлюється від України, його підтримка слабне і що Захід хотів би від України поступок росії, свідчать дані опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології 17-23 лютого.

«Наприкінці 2022 року лише 15% українців вважали, що Захід утомлюється від України, його підтримка слабка і що Захід хотів би від України поступок росії. Уже через рік, на початку жовтня 2023 року, частка українців, які в це вірять, досягла 30%, а в лютому 2024 року (тобто зараз) – 44%. Наразі ще все-таки більше тих, хто вірить, що Захід продовжує в міру можливостей підтримувати Україну – 49%, проте цей показник знизився з 76% наприкінці 2022 року», – йдеться в повідомленні.

Автори дослідження зазначили, що у всіх регіонах значно зросла частка тих, хто відчуває, що Захід втомлюється і його підтримка слабка, а на півдні і сході – регіонах, найближчих до зони бойових дій – «уже більше тих, хто вважає, що Захід втомлюється від України і хоче тиснути для поступок».

У КМІС зазначили, що після повномасштабного вторгнення регулярно в опитуваннях досліджують поширеність різних наративів, які потенційно можуть становити загрозу національній безпеці, один із них: чи відчувають українці підтримку Заходу чи, навпаки, що Захід готовий залишити Україну.

Соціологи також нагадують, що в опитуванні в грудні 2023 року 87% українців висловили упевненість у тому, що в разі належної підтримки Заходом України (зброєю, фінансами, санкціями) Україна зможе здобути успіхи у війні проти росії.

«Українці зберігають оптимізм щодо майбутнього і віру в перемогу (у лютому 2024 року 89% вірили, що Україна переможе), оскільки сприймають нинішню боротьбу як спільне протистояння України і західних союзників «осі зла», – заявили у КМІС.

Там вважають поширення наративу про «втому Заходу» небезпечним, оскільки він «підриває віру в перемогу і насправді суперечить активній підтримці України низкою країн Заходу».

Підготувала: Ніна Петрович