17:51 / 31.01.2024 Общество

Конфлікт інтересів? Суддя Трофименко з Госпсуду ухвалила рішення на користь своєї довіреної особи

Дії судді Господарського суду Києва Тамари Трофименко можуть стати підставою для відкриття дисциплінарного провадження ВККС України? Служителька Феміди, яка під час війни стала власницею елітного автомобіля, ухвалила судове рішення на користь своєї довіреної особи.

Як стало відомо з інсайдерських джерел, суддя Госпсуду Тамара Трофименко оформила довіреність на київського адвоката Павла Чепурду, яка діяла з 28 липня 2016 року по 28 липня 2019 року. Проте, не дивлячись на довірчі стосунки, пані Тамара розглянула та винесла рішення у справі на користь сторін, інтереси яких представляв саме Чепурда, що може бути ознакою конфлікту інтересів.

Так, рішенням суду під головуванням Трофименко від 4 липня 2016 року було задоволено позов в повному обсязі у справі, в якій Павло Чепурда представляв позивача. І буквально за кілька днів після цього суддя видала адвокатові довіреність, яка діяла впродовж трьох років.

Після цього, за три місяці, рішенням від 5 жовтня 2016 року, тобто в період, коли адвокат Чепурда вже був довіреною особою Трофименко, суддею було відмовлено у задоволенні позову - цього разу Павло Чепурда представляв одного з відповідачів. Тобто й це рішення було ухвалене в його інтересах. Збіг чи закономірність? Імовірно, відповідь на дане питання могла б дати спецперевірка з боку ВККСУ.

Цікаво, що у відкритому доступі можна знайти документ – Декларацію доброчесності судді Тамари Трофименко за 2016 рік, в якій вона «підтвердила» усі пункти крім одного.

Так, у пункті «Мною пройдено перевірку відповідно до Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні», за результатами якої не встановлено фактів, що свідчать про порушення мною присяги судді, та не виявлено підстав для притягнення мене до дисциплінарної відповідальності», суддя Госпсуду відповіла «Не підтверджую».

Таким чином, Трофименко сама визнала, що ймовірно уникла перевірки, за підсумками якої могла б бути притягнута до дисциплінарної відповідальності.

Варто зауважили: той факт, що пані Тамара ухвалила рішення на користь своєї довіреної особи - серйозні підстави для розгляду дій судді Трофименко у ВККСУ, а також може бути підставою для ініціювання провадження в НАЗК для висновку про наявність в роботі конфлікту інтересів.

Що відомо про Тамару Трофименко?

Суддя Господарсього суду Києва Тамара Трофименко потрапила до поля зору українських ЗМІ через дані, що були внесені в її декларацію.  Так, проаналізувавши декларації судді, у розпал повномасштабної війни з росією, журналісти дізналися, що у липні 2023 року Тамара Трофименко придбала нову автівку VOLVO XC60 вартістю близько 64 тис доларів США або 2,4 млн грн.

Цікаво також те, що це не перші ознаки ймовірного незаконного збагачення жінкою. Згідно з даними декларації, із 2006 року, коли Трофименко придбала земельну ділянку у вищезгаданій Путрівці, і до 2017 року, як було зареєстровано будинок на цій ділянці, суддя офіційно заробила не більше 80 тис. доларів США.

Варто уваги і те, що у 2008 році її, на той час безробітна, дочка Марина у 20 років придбала нову Toyota Camry за близько 28 тис. доларів США.

Ба більше, у 2017 році дочка судді набула у власність квартиру в Києві з ринковою вартістю 67 тис. доларів США. Слід зауважити, що це лише через два роки після офіційного працевлаштування пані Марини, де її заробітна плата становила близько 5 тис дол США на рік.

Крім того, у Трофименко було виявлено й будівництво двоповерхового будинку (2006-2017 роки) на 264,5 кв.м. Згідно технічної документації, у ньому знаходиться сауна, а на території домоволодіння розташований басейн і господарський блок. За попередніми оцінками, разом із ремонтними роботами в будинку його вартість не могла становити менше за 300 тис. доларів США.