12:56 / 31.01.2024 Общество

Художника Іллю Рєпіна визнали українцем

Фото: Ілля Рєпін

Найбільший художній музей Фінляндії Атенеум змінив підпис національності художника Іллі Рєпіна. Біля прізвища митця відтепер зазначено "українець". Про це повідомляє місцеве видання Suomen Kuvalehti.

Слід зауважити, що художник народився на території сучасної України, але представляли його як росіянина. Так, фінський музей понад два роки йшов до рішення про зміну національності Рєпіна.

Як відновили історичну справедливість

У 2021 році фінський музей у співпраці з Третьяковською галереєю та Музеєм російського мистецтва провів велику виставку робіт Рєпіна, де підкреслили факт українського походження митця.  Відтоді українці зверталися до музею з наміром відновити історичну справедливість.

Серед тих, хто звертався до музею з проханням змінити національність Рєпіна, – українська журналістка та авторка Анна Лодигіна.

Готуючи статтю про художника, вона попросила надати більше інформації про його життя у Фінляндії. Кураторка надіслала їй статтю, в якій йшлося, що батьки Рєпіна були росіянами та народилися в Підмосков’ї. У відповідь Лодигіна надіслала докази того, що це не так – церковні документи свідчили, що батько і дід художника народилися на території України.

Вона додала, що знала про виставку, яку музей провів за пів року до повномасштабного вторгнення росії в Україну, та на якій представив Рєпіна російським художником. Як повідомила журналістка, вона обговорювала етнічну приналежність художника з головним куратором виставки Тімо Гууско.

Також питання про зміну національно належності Рєпіна порушував у ЗМІ фінський музикант українського походження Лукаш Стасевський.

Нарешті назвати Рєпіна українцем у музеї наважилися, коли готували виставку "Питання часу", до якої увійшла одна з робіт художника, розповів куратор Атенеуму Тімо Гууско.

Підготував: Сергій Дага