16:50 / 25.01.2024 Общество

Скандал із коштами ФКСУ: знайдено російський слід

Скандал довкола Федерації кінного спорту України триває і обростає новими подробицями та скандальними фактами. Інформація про можливе нецільове використання мільйонів євро міжнародної благодійної допомоги сколихнула українську громадськість, а також кінну спільноту України та світу.

Нагадаю, у перші дні війни генеральний секретар Всеукраїнської федерації кінного спорту (ВФКС) Михайло Пархомчук виїхав з України по своєму бельгійському паспорту, і прикриваючись ім’ям ВФКСУ, зареєстрував на себе у Бельгії благодійний фонд "Ukrainian Equestrian Charity Foundation", і збирав на нього фінансову допомогу для України, яку активно надавала кінна спільнота зі всього світу. Загалом упродовж двох років на рахунки фонду Михайла Пархомчука надійшло близько 1,5 млн. євро. Доля цих коштів досі невідома, детально про це можна прочитати у матеріалі.

Після майже двох років війни Михайло Пархомчук всіляко ігнорує заклики надати звіт про те, яка доля цих коштів, як він ними розпорядився, і не бажає прозвітувати перед членами Федерації і довести громадськості та кінній спільноті України та світу, що коштами, які надійшли на рахунки фонду "Ukrainian Equestrian Charity Foundation", розпоряджались належним чином.

Замість того, щоб надати повний звіт і розвіяти всі підозри в нецільовому використанні благодійної допомоги під час війни, громадянин України та Бельгії Михайло Пархомчук вирішив найняти бельгійського адвоката Владіміра Лінкаутана (Vladimir Lincautan), лобіста російського бізнесу, який спеціалізується на супроводі російських підприємств у Європі та Бельгії.

Так, наприклад, у 2019 році Владімір Лінкаутан, адвокат генерального секретаря ВФКСУ Михайла Пархомчука їздив в росію, де в Єкатеринбурзі знайомив підприємців країни-агресора з особливостями ведення бізнесу у Бельгії та можливостями виходу на інші європейські ринки. Адвокат Михайла Пархомчука навчав бізнесменів путінського режиму, чому їм потрібно заходити в Бельгію, які для них є можливості на ринку цієї країни, які галузі є найбільш перспективними для російських компаній, які є податкові особливості та багато інших порад для російських компаній по веденню бізнесу з бельгійцями.

C:\Users\HP\Desktop\ЛинкаутанРФ.png

Захід організувала Уральська торгово-промислова палата, провідне бізнес-об'єднання регіону. А ось фотографії з цього заходу, і адвокат Михайла Пархомчука в якості експерта серед росіян.

3507

Лобіст російського бізнесу, адвокат Пархомчука Владімір Лінкаутан в Єкатеринбурзі на зустрічі з росіянами. Фото: uralcci.com

3518

Адвокат генерального секретаря ВФКСУ Михайла Пархомчука Владімір Лінкаутан в Єкатеринбурзі консультує російських підприємців. Фото: uralcci.com

Мало того, в 2014 році делегація російської Республіки Татарстан проходила навчання у Бельгії, вивчаючи досвід з розвитку автомобільного та хімічного кластерів. Члени російської делегації, зокрема, представники міністерства економіки Татарстану і підсанкційного Татнефтехімінвест-холдингу зустрічались і обмінювалися досвідом з Владіміром Лінкаутаном, адвокатом Михайла Пархомчука.

Тепер адвокат Михайла Пархомчука, і за сумісництвом російський лобіст Владімір Лінкаутан, найнятий на гроші, які, можливо, не дійшли до українських кіннотників, вимагає видалення статі і новин про скандал довкола коштів міжнародної благодійної допомоги, про які не хоче звітувати Пархомчук.

Ситуація абсурдна та обурлива і зашкалює своїм цинізмом, коли лобіст, який радить росіянам, як їм краще вести бізнес в Бельгії, на гроші генерального секретаря української федерації кінного спорту тисне на українські ЗМІ та на українську громадськість, надсилає на пошту погрози, в тому числі особистого характеру, погрожує то законодавством України, то законами Євросоюзу, і нахабно відпрацьовує кошти, які йому заплатив Пархомчук.

А також на доручення Пархомчука, який всіляко уникає відповісти на питання, куди пішли як мінімум 1,5 млн євро благодійної допомоги, погрожує активістам, які написали про цю ситуацію, позовом "за наклеп, дискредитацію та обмову". Нечистоплотний російський лобіст дозволяє собі тиснути на українську громадськість під час війни і російської агресії, і це все з одобрення і за вказівкою Михайла Пархомчука, який, до речі, також відсиджується за кордоном.

Тож варто наголосити, що якщо Михайло Пархомчук і його адвокат вважають, що публікація статті про скандал із міжнародною благодійною допомогою "завдала значної шкоди" його репутації, то для цього всього лиш потрібно надати звіт і показати, як були використані ці кошти, а не погрожувати журналістам і активістам, які про це написали.

Загалом ситуація складається така, що в сумі різноманітних фактів у Федерації кінного спорту України не все гаразд, і справи рухаються далеко не в правильному напрямку. Під час повномасштабного російського вторгнення, коли російські війська знищують українські міста, і щодня на фронті гинуть українські військові, у Федерації кінного спорту простежується занадто багато факторів із російським слідом.

Чого тільки вартує історія із призначенням Яна Хосте тренером команди Всеукраїнської Федерації Кінного Спорту.

C:\Users\HP\Desktop\22-Tokyo 2021 Spravochnik.png

Ян Хосте, крім всього іншого, тренер російського конкуриста Егора Щибріка із Єкатеринбургу (куди до речі, їздив Владімір Лінкаутан), якого за підсумками 2021 року було визнано найкращим спортсменом за версією Федерації кінного спорту росії і який неодноразово представляв РФ на міжнародних турнірах з конкуру.

Так як російські спортсмени не мають права брати участь у міжнародних турнірах, щоб обійти цю вимогу, російський конкурист Єгор Щибрик формально змінив спортивне громадянство і представляє Палестину. Цікаво, що цей же російський конкурист Єгор Щибрік спільно із Яном Хосте тренував українських кіннотників, які брали участь в Олімпіаді в Токіо, в той час, коли дружина Щибріка представляла Росію на цій Олімпіаді. Такий російський слід абсолютно неприйнятний для Федерації кінного спорту воюючої країни. І окупація Криму та війна на Донбасі в цей час, як бачимо, не була підставою для Федерації не співпрацювати з росіянами.

Також якщо згадати деяких членів правління ВФКСУ, які всіляко відмовляються голосувати за проведення аудиту коштів міжнародної благодійної допомоги по рахунках фонду "Ukrainian Equestrian Charity Foundation" Михайла Пархомчука, також простежується забагато російського. Ганна Скабард починаючи з 2014 року судила 9 змагань з кінного спорту в росії. Упродовж цього часу вона на російських змаганнях була тричі головою суддівської бригади за цей час. Пані Скабард пояснила своє рішення тим, що вона є суддею міжнародного рівня. Це зручне обгрунтування, особливо коли у людини інша точка зору на роль росії в війні проти України. Ми зв'язалися з Ганною Скабард і задали це питання, на що вона нічого не змогла сказати. Микола Безуглий за часів Януковича був першим заступником міністра аграрної політики і продовольства, регіонала Миколи Присяжнюка, який втік за кордон і переховується від слідства. Пан Безуглий спільно із Присяжнюком, членом партії Януковича, написав наукову працю. Як ми пам'ятаємо, людей із патріотичними поглядами на такі посади в той час не призначали.

Всі ці російські сліди і фінансовий скандал в Федерації кінного спорту не тільки дискредитують її, але і поступово заганяють в ще більшу деградацію. Члени правління продовжують мовчати, і тут виникає підозра в їхньому особистому мотиві того, щоб звіт про рух коштів на благодійний фонд Парзомчука не було надано. Ми намагалися зв'язатися із членами правління, але не отримали відповіді на ці питання. І замість того, щоб піднімати питання використання коштів Пархомчуком, члени правління ВФКСУ намагаються відмовчатися.

А генеральний секретар Всеукраїнської федерації кінного спорту (ВФКС) Михайло Пархомчук знаючи, що питання міжнародною благодійної допомоги досить активно обговорюється в середовищі кінної спільноти України, а також серед кіннотників за кордоном, замість того, щоб просто надати звіт і показати, що ніяких проблем із цим немає, наймає адвоката, лобіста російського бізнесу в Бельгії та Європі, щоб той чинив тиск на українських активістів та журналістів, які про це написали. Це абсурдна і обурлива ситуація, особливо під час війни росії проти України. Вдумайтесь тільки, найняти адвоката, який роками розповідав росіянам, як їм вести в Європі бізнес, який їздив у Росію, і платити йому гроші, можливо, із тієї ж міжнародної допомоги, щоб той погрожував українським ЗМІ та активістам.

Ситуація із небажанням Михайла Пархомчука звітувати і різноманітні російський сліди в ВФКСУ схожі на цілеспрямовані дії із дискредитації України в очах міжнародних донорів, пониження іміджу держави та цілеспрямовані кроки на те, щоб така допомога в Україну не надходила. Це все грає на руку країні-агресору росії, і шкодить не тільки міжнародному іміджу нашої держави, але і загалом українському суспільству та волонтерському руху, до підтримки яких міжнародні благодійники після таких скандалів будуть ставитися насторожено, особливо до надання фінансової та гуманітарної допомоги Україні. Вважаючи, що сенсу допомагати немає, все-одно цю допомогу вкрадуть і будуть уникати звітності. Кращої диверсії на користь агресору не придумаєш.

Звичайно, що світова кінна спільнота, яка надавала кошти, все і так бачить, і Михайлу Пархомчуку варто було б задля збереження своєї "ділової репутації", а також "честі і гідності" не наймати російських адвокатів-лобістів для здійснення тиску і погроз, а надати звіт і прозвітувати перед суспільством, членами Федерації і рядовими кіннотниками. Якщо людині немає чого приховувати, вона бере і все показує, відкрито говорить, от дивіться, я чесний, і я навіть не намагався заробити на допомозі під час війни.

Наразі цього не відбувається, а також не видно активності членів правління ВФКСУ в бік справедливого вирішення цього скандалу, а також засудження Пархомчука, який сидячи в Європі, дискредитує Україну, контактує із російськими лобістами і використовує ім'я Федерації кінного спорту у власних цілях.

Олег Рубанчук, аналітик ГО «Промислово-підприємницька спілка»