09:08 / 19.01.2024 Общество

Кличко заявив про "шалений дефіцит" боєприпасів у ЗСУ

Фото: Віталій Кличко і кореспондент Bild

Мер Києва Віталій Кличко поскаржився на "шалений, величезний дефіцит боєприпасів" у Збройних сил України. Про це він заявив в інтерв'ю німецькому виданню Bild.

"Уже кілька місяців спостерігається шалений, величезний дефіцит боєприпасів. Боєприпаси - тема номер один під час розмов з солдатами на фронті", – сказав Кличко.

За словами Кличка, для України настав "важкий час", на неї чиниться "неймовірний тиск з російського боку".

Мер Києва висловив розчарування рішенням Бундестагу, який 17 січня відхилив постачання далекобійних ракет Taurus Україні. За словами мера, ці ракети є важливими для ЗСУ, тому що дальність дії ракет "може порушити логістику російських військ".

"На жаль, вчорашнє рішення не було позитивним для України...

От чому я хотів би скористатися цією можливістю і надіслати сигнал Німеччині: ми захищаємо нашу країну, але ми також захищаємо весь Європейський Союз. Ніколи не слід недооцінювати росію. путін заходить настільки далеко, наскільки ми йому дозволяємо", – розповів Віталій Кличко.

10 років тому для Бундесверу закупили майже 600 ракет Taurus, з яких готові до експлуатації 150. Taurus вважаються аналогом британських Storm Shadow, які вже отримали ЗСУ. Однак радіус дії у німецько-шведських ракет трохи більший.

Крилата ракета Taurus запускається з винищувача, вона може доставляти 400-кілограмову боєголовку на відстань понад 500 км. 

BAGNET нагадує, президент України Володимир Зеленський просив ФРН передати крилаті ракети Taurus під час візиту до Берліна 14 травня. Представник канцлера не став коментувати інформацію, але у Міноборони підтвердили отримання запиту.

Влада ФРН досі відмовлялася постачати ці ракети Україні. За даними Bild, відповідне рішення було ухвалено на рівні "високопосадових членів команди" канцлера ФРН Олафа Шольца через побоювання, що Taurus використовують для завдання ударів по території росії.

Підготував: Сергій Дага