09:08 / 10.01.2024 Общество

Одна з країн ЄС помітно урізала виплати українцям

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Ірландія впроваджує нові обмеження для українських переселенців, які зараз знаходяться в країні. Починаючи з 29 січня, допомога тим, хто проживає у державному житлі, зменшиться з 220 євро до 38,8 євро на тиждень, що становить приблизно 1,6 тис. грн. у порівнянні з попередніми 9,2 тис. грн. Крім того, безкоштовне житло для українців буде надаватися тільки на 90 днів, на відміну від безстрокового проживання раніше. Про це пише The Irish Times.

Ці зміни наразі стосуються лише тих біженців, які вже перебувають у Ірландії, проте у майбутньому вони можуть вплинути і на майбутніх. Міністр з питань інтеграції Родерік О'Горман зазначив, що ці зміни роблять ірландські пільги для українців аналогічними до політики інших західноєвропейських країн, спрямованої на стримування потоку біженців. Специфічно, такий підхід має за мету пристосувати соціальні виплати до стандартів інших країн і запобігти надмірному навантаженню на ірландську систему соціальної підтримки через масовий прихід українців.

Важливо зауважити, що українці можуть уникнути різкого зменшення допомоги, якщо вони вирішать вийти з безкоштовного житла і подадуть нову заяву на отримання соціального забезпечення. Цей підхід є відповіддю на бажання Ірландії спростити доступ до нерухомості і, в той же час, вона виражає готовність надати значну фінансову підтримку біженцям. Однак загальні зміни в системі соціального забезпечення, які можуть бути спрямовані на інтеграцію українців в ірландське суспільство, ще не виключаються. Такі можливі зміни можуть включати заходи для вивчення мови та працевлаштування.

Раніше BAGNET повідомляв, що з 1 січня 2024 року в Чехії мінімальна зарплата збільшиться на 65 євро, що стане найбільш значущим підвищенням за весь період історії. Після усіх відрахувань працівники отримуватимуть не менше 671 євро. 

Підготував: Сергій Дага