16:03 / 08.01.2024 Общество

Плач та стогін чоловіків: за кордоном нікого не змусять до мобілізації

В разі, якщо Україна спробує вимагати видачі чоловіків, які підлягають мобілізації, з Європи, то ті можуть подати заяви на надання політичного притулку.

«На жаль, жодних механізмів примусової мобілізації українців за кордоном у нас нема, а спроба їх звідти екстрадувати буде дуже потужним пострілом собі в ногу. В підсумку притулок їм нададуть, оскільки на Заході «пацифізм» та ухилення від примусового призову давно вже є «залізобетонною» підставою для надання захисту. Тож новобранців ми не отримаємо, натомість європейські суди та преса будуть просто заповненими плачами та стогонами наших новоявлених «пацифістів», – розповів військовий аналітик Євген Дикий.

За його словами, російська пропаганда розкрутить тезу про те, що навіть вони не намагаються вичепити своїх військовозобов'язаних з-за кордону, тому Україна «виглядатиме більшою диктатурою, аніж Мордор, і купа європейців на це поведеться».

«Враховуючи, що підтримка України за кордоном і так меншає з кожним тижнем та місяцем, ми мало чим іншим могли б собі нашкодити гірше, аніж спробою вимагати видачі ухилянтів», – сказав він.

Дикий додав, що все що ми можемо реально – звертатись до сумління та вести якусь рекрутингову кампанію для закордонних українців.

«Але ефективність її я б особисто оцінив як швидше за все нульову або щось біля того», – сказав він.

Також експерт додав, що знає чимало українців, які добровільно повернулись з-за кордону, щоб воювати за свою країну.

Підготувала: Ніна Петрович