17:52 / 19.12.2023 Общество

Рашисти погрожують жителям Херсонщини новою окупацією правобережжя

На Півдні Сили оборони продовжують утримувати позиції на лівому березі Дніпра. росіяни намагаються їх відбити та, окрім того, погрожують новою окупацією правобережжя Херсонщини.

Наскільки ймовірною є реалізація погроз окупантів розповіла очільниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України, полковник Наталія Гуменюк.

За словами Гуменюк, противник не припиняє атакувати правий берег Дніпра. Ворог намагається утримувати інтенсивність артилерійських обстрілів на позначці 100. Декілька днів тому окупанти справді сягнули цієї позначки і навіть перевищили її, коли обстріли, зокрема Херсону, сягали більше 10 за добу.

Полковник зазначила, що рашисти потужно б’ють по житлових кварталах, соціальній інфраструктурі, намагаються зашкодити енергетичним об'єктам.

"Очевидним є те, що ворог прагне максимально завдати шкоди мирному населенню, тому що у своїх пропагандистських заходах вони прологошують про ймовірне повернення до Херсона. І дуже потужну кампанію окупанти розгорнули з цього приводу, нібито вони збираються повернутися", – наголосила Гуменюк.

Очільниця пресцентру поспішила заспокоїти. Вона підкреслила, що це марні сподівання росіян. Це їхня типова брехня, побудована за принципом – чим вона більша, тим вища ймовірність, що в неї повірять. Однак мешканці Херсонщини розуміють химерність ворожих заяв. По-перше, правий берег важко досяжний, бо він набагато вищий, а по-друге логістичного зв'язку у противника з ним немає. А те, що окупанти намагаються видавати як маневрування своїх диверсійно-розвідувальних груп, то воно відбувається хіба що між островами, до правого берега росіяни не доходять, оскільки ріка Дніпро перебуває під щільним вогнем.

Нагадаємо, що у ході контрнаступальних дій восени 2022 року Сили оборони звільнили правобережжя Херсонщини разом із обласним центром. Водночас лівобережна частина області залишилася під окупацією Росії.

Підтогувала: Ніна Петрович