21:51 / 15.12.2023 Общество

Міноборони пропонує скасувати стандарти НАТО у харчуванні української армії

Сьогодні харчування військових в Україні побудоване за стандартами НАТО та відбувається на основі Каталогу. Каталог налічує понад 400 харчових продуктів. Однак, закупівля МОУ послуги харчування за Каталогом передбачає не лише придбання, власне, їжі, але й одночасно покладає на постачальника відповідальність за доставку усіх продуктів військовим. Ініціатива керівника ДП "Державний оператор тилу" Арсена Жумаділова про розділення продуктової та логістичної складових на окремі закупівлі, а також про роздроблення самого Каталогу не знайшла підтримки в Генеральному штабі Збройних сил України. Вона несе в собі додаткове навантаження на військових, а також ризики знищення продуктових складів. Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповіла волонтерка, членкиня Громадської антикорупційної ради МОУ Дана Ярова.

"Коли ми відійшли від радянської моделі і перейшли до Каталогу згідно зі стандартами НАТО, що передбачає не тільки купівлю продуктів, а й послугу з їх доставки, з КСЛ (служби логістики ЗСУ) просто відпала ця функція довезення продуктів, відпала функція розгортання логістичних хабів, відпала функція зберігання тощо. Зараз всі ці ризики несе постачальник. І насправді ЗСУ в цьому плані легше.

От з моїх особистих розмов зі службою тилу: вони кажуть, що їхні логістичні машини - це Урали, які споживають палива на 100 км по 100 літрів. То це буде просто золоте харчування. Що ми тут хочемо зекономити в кінцевому результаті? Я не знаю", - сказала вона, коментуючи ініціативу "Державного оператора тилу" виокремити логістику продуктів з "послуги харчування за Каталогом".

За словами Ярової, пропоновані в МОУ зміни стосовно відмови від закупівель послуги харчування за системою Каталогу обговорювалися з представниками Генерального штабу ЗСУ. І військові категорично проти таких новацій Жумаділова.

"Як я вже сказала. Про ставлення КСЛ – це підрозділ служби логістики Генштабу. Вони категорично проти, тому що навіть ті хаби логістичні, які вони мали до введення Каталогу, вони були розформовані, плюс у цих хабах треба встановлювати холодильне обладнання, набирати людей, які будуть працювати. Ви ж розумієте, що таке розгорнути логістичний хаб. Крім того, як тільки-но стане відомо про існування такого хабу, то ми маємо розуміти, що це буде однією з перших цілей нашого противника в умовах позиційної війни", - пояснила експертка.

Ярова зауважила на тому, що сьогодні закупівлі харчування для армії відбуваються за ринковими і навіть за нижчими за ринкові цінами. Харчування одного бійця на добу, разом з логістикою, коштує вже в середньому 110-115 грн. І це не зависока, а навіть занизька ціна, каже експертка. Ще більша економія на військовому харчуванні, до якого прагне "Державний оператор тилу", практично неможлива.

"На мій погляд, зараз ми знаходимося в рамках цін 110-115 грн. Це вартість харчування одного військового на добу. Оскільки МОУ закуповує не тільки товар – саме продукти, а ще й логістичну послугу (коли постачальник везе їжу слідом за бригадою, куди б її не передислокували), то це вже, навіть, не зависока ціна. Це вже занизька ціна. І я вбачаю ризик в тому, що будуть економити на якості", - сказала вона.

Натомість Дана Ярова зауважила, що ціни на харчування ЗСУ, очевидно, ростимуть, зокрема, через появу та діяльність самого ДП "Державний оператор тилу" при Міноборони. Адже фінансування цього нового органу відбуватиметься за рахунок відсотка від вартості державних контрактів, що укладатиме ДП для забезпечення тилових потреб армії.

"І загалом, говорити про те, що ціна буде зменшуватися не можна, тому що в агентських послугах "Державного оператора тилу" вже закладено 0,4%. І вони вже збільшать кожну закупівлю на 0,4%.", - резюмувала волонтерка.

У МОУ ініціювали реформу харчування армії з метою економії бюджетних коштів. За пропозицією керівника ДП "Державний оператор тилу" з Каталогу харчування ЗСУ хочуть виключити низку продуктів та закуповувати їх окремо, а послуги з їх доставки - теж окремо. Це призведе до руйнування системи харчування НАТО в Україні, яку запроваджували з 2015 року.

У Верховній Раді вже заявили, що не мають наміру підтримувати таку реформу від оборонного відомства.

Підготувала: Ніна Петрович