10:35 / 15.12.2023 Общество

Нардеп: Проблема прийому заборонених речовин на прифронтових територіях стала серйозним викликом

Влада недооцінює проблему прийому заборонених речовин в Україні, оскільки вона становить загрозу національній безпеці країни, особливо враховуючи той факт, що ниточки, зокрема, ведуть до прифронтової території. Про це у заявив народний депутат від фракції «Батьківщина» Михайло Цимбалюк, повідомляє "Правовий контроль".

За його словами, проблема вживання та розповсюдження наркотичних речовин стала серйозним викликом для України.

«З одного боку, це незаконні синдикати, з яких виготовляють різного виду наркотики: від легких і закінчуючи важкими, використовуючи і синтетику, лабораторії, і в тому числі сировину, з якої можна виготовити ці прекурсори та інші заборонені речовини, що містять наркотичні речовини. З іншого боку, в це втягується молодь і, на мою думку, Міністерство освіти мало робить для того, щоб спільно з правоохоронцями їх виявляти. Бо, на жаль, є місця, де вони вже спеціально наближаються до шкіл. Через це насправді війна поставила наркозлочинність на другий план, але насправді це серйозно. У тому числі і ниточки ведуть до прифронтової території», - зазначив він.

У зв'язку з цим нардеп не виключає, що ухвалений Верховною Радою законопроект про легалізацію канабісу в Україні може лише посилити ситуацію.

«Міністерство охорони здоров'я має активніше працювати із закупівлі тих ліків, які є заспокійливими. А Міністерство тут, на мою думку, недопрацьовує, бо вони всі закуповують. І ми стикалися, коли вивчали тему першої версії законопроекту про коноплі, канабіс, то вони якраз говорили про те, що одна з причин ухвалення цього законопроекту – це необхідні ліки, які б допомагали людям, онкохворим, і в тому числі наголошували на військових, які отримали поранення, як легкі, так і значно складні. Але це не вихід, треба працювати з іншими державами, і для цього треба шукати кошти. Україна, держава та суспільство, на жаль, виявилися не готовими до такого виклику», - зазначив Цимбалюк.

Нардеп визнає, що проблема прийому заборонених речовин існує і в лавах Збройних сил України, проте поки що йде війна, ця проблема не обговорюватиметься публічно.

«Я думаю, що поки йде війна, про цю проблему ми говорити не будемо, тому що мобілізації підлягають особи різних категорій, у тому числі якщо вони є латентно наркозалежними. Через те, що не виключено, що там, але про цю проблему ми публічно поки не говоримо», - констатував він.

Як відомо, зі США на територію України став надходити фентаніл – опіоїдний анальгетик, який є основою для синтетичних наркотиків. Кількість смертей, про що йдеться в доповіді ВВС, від передозування синтетичним опіоїдом фентанілом у Сполучених Штатах зросла більш ніж утричі з 2016 до 2021 року.