21:29 / 12.12.2023 Общество

Фейки навколо "Буковеля": курорт потрапив під приціл російського ІПСО

Курорт "Буковель" потрапив під приціл російського ІПСО. Для інформаційної атаки використовують старе відео та фейки про начебто недоторканість курорту для співробітників ТЦК. Цю інформацію розганяють як російські, так і українські медіа.

Про це пише видання Depo.ua, яке розслідувало ситуацію з українським гірським курортом.

Фейки навколо Буковеля

Видання вказує, що на початку грудня на новинних сайтах та телеграм-каналах з'явилося відео із довжелезною чергою авто на в’їзді до курорту. 

Потім появилось інше відео, де невідома людина у військовій формі заявила на відео в соцмережах, що ТЦК не роздають повістки на курорті, бо начебто є такий наказ "із самих високих кабінетів".

Згодом з'явилися розцінки в готелях курорту на Новий рік. Ці повідомлення викликали хвилю обурення в українському суспільстві, зазначає видання.

Однак згодом журналістський факт-чекінговий проєкт "По той бік новин" проаналізував відео із чергою та виявив, що воно було зняте ще у 2021 році. Підтвердженням цьому є слова авторки відео та реклама на білбордах. Вперше ролик виклали 2 грудня, в день початку лижного сезону в Буковелі. Його опублікувала у соцмережі Тік-Ток користувачка з нікнеймом zozuliaksenya. За її ж словами, відео зняте ще у 2021 році. А на 26 секунді відео можна побачити на одній ділянці дороги відразу три однакових білборди з пропозицію знижок до 30% на бронювання будиночків. Сторінка цього курорту свідчить про те, що ця реклама була актуальною для сезону 2020 – 2021 року, вказує видання.

Попри це, саме відео масово розтиражували 3 грудня 2023 року. Одним із перших його у своєму фейсбуці виклав журналіст Костянтин Андріюк, відомий завдяки проєекту "Зупини лося". Він усвідомив, що поширив фейк, і вирішив видалити допис, зазнасає Depo.ua.

Російський слід

Видання загадалося над питанням – кому це може бути вигідно та звернуло увагу на наступні факти. В інформаційних вкидах акцент робиться на тому, що "в Буковелі немає ТЦК, бо їм заборонили зверху". Одразу після публікації фейкових відео в українських телеграм-каналах їх підхопила російська пропагандистська мережа. Сайт "ЕкоІнвест" прямо називає це російським ІПСО.

"Це фейки російської пропаганди! Водночас серед відпочиваючих в "Буковелі" в основному наші захисники, котрі приїжджають під час відпустки, провести час з сім’єю в Карпатах. Крім того, дуже багато військовослужбовців проходять реабілітацію у реабілітаційному центрі в ГТК "Буковель". Тому давайте будемо свідомі та не будемо вестись на російські вкиди. ГТК "Буковель" не закритий для ТЦК, там роздають повістки як і всюди по Україні", – пише видання.

"Схоже на те, що останні повідомлення про Буковель переслідують одразу декілька цілей. По-перше, це дискредитація влади. По-друге, це розкол в українському суспільстві, плекання ненависті та недовіри людей один до одного. І, по-третє, це дискредитація курорту, який сплачує чималі податки в бюджет, та готелів, де працюють тисячі людей, в тому числі з інших регіонів України", – наголошує видання.