18:18 / 09.12.2023 Общество

Стати за 2000 гривень власником компанії вартістю сотні мільйонів – як судді Верховного суду України стають на бік рейдерів

Достатньо мати корумпованого та підконтрольного голову компанії та зв'язки у Верховному суді України аби стати власником компанії вартістю сотні мільйонів гривень. Це підтверджується історією у якій виявилися замішані судді Північного апеляційного господарського суду та навіть Верховного суду.

Про це повідомляє Facebook-спільнота Офіс очищення судової влади. За його даними мова йде про трьох суддів Північного апеляційного господарського суду та двох - Верховного суду, пише from-ua.org.

Так, все почалося з того, що одна компанія начебто вирішила збільшити свій уставний капітал, що не викликало особливих питань, адже 500 гривень уставного фонду за ринкової вартості у сотні мільйонів і справді виглядало якось малувато. Проте насправді реальний власник компанії – фірма з Великої Британії, про ці дії нічого не знала. Це була самодіяльність корумпованого представника компанії, який підписав фіктивний протокол, за яким збільшується статутний капітал до 2500 грн.

Оскільки власник про це "збільшення" нічого не знав, то внести до уставного фонду компанії кошти він не зміг, то ж 2000 грн дістав і став новим учасником із часткою 80% депутат обласної ради, який "випадково" проходив неподалік і мав 2000 грн у кишені. Він "добросовісно" віддає 2000 грн. і здобуває 80% компанії вартістю у сотні мільйонів.

Такого джекпоту не можуть уявити навіть на Волл-стріт: як за ціною обіду в ресторані отримати 80% успішного бізнесу вартістю у сотні мільйонів.

Звичайно ж, правоохоронці не пройшли повз цієї оборудки і навіть вручили підозру, проте, кажуть, домовилися та кримінальна справа "заглохла". Дуже популярна схема в нашій країні.

Власник поклав усі свої надії на начебто реформований український суд і подав позив до господарчого суду. Втім, визнані недоброчесними судді Північного апеляційного господарського суду – Владимиренко, Демидова із Ходаківською – підтверджують власну репутацію та вірність висновку Громадської Ради доброчесності і стають на бік рейдерів, стверджує Офіс очищення судової влади.

До справи втручається Верховний суд України, але суддя Верховного Суду Світлана Бакуліна (теж визнана ГРД недоброчесною) вже готова залишити таку постанову без змін і, подейкують, як стверджує Офіс очищення судової влади на такі дії її штовхає голова суду – Лариса Рогач.

Що цікаво, наступного тижня, 13 грудня відбудеться чергове засідання суду по справі №911/266/22, тобто судові баталії продовжуються вже більше року, адже надто вже ласий шматок стоїть на кону.

Мова йде про ТОВ "Преміорі", котра у воєнний 2022 рік заробила на виробництві гум для авто 2 млрд 977 млн грн, а 2021 року 3,87 млрд грн. До "збільшення" уставного фонду до 2500 гривень воно повністю належало зареєстрованій у Сполученому Королівстві компанії "Преміорі ЛТД". А "завдяки" проколу, що оспорюється в суді та суддям, нині власником 80% компанії є депутат Киівської обласної ради від "Європейської солідарності" Леонід Глиняний.

"Подейкують, син Бакуліної вже замовив собі нове авто, проте, впевнені, що це все побрехеньки. До надання нам підтверджень: ми не вірили в участь у цій схемі Лариси Рогач, котру до останнього вважали порядною суддею, яка не втручається у справи інших суддів... На жаль, все більше й більше інформації надходить про її участь у подібних втручаннях (зокрема й сприянню рейдерам)", - резюмують в Офісі очищення судової влади.