16:31 / 27.11.2023 Общество

Якщо українці здадуться сьогодні, завтра будуть мільйони вбитих і закатованих, - думка

Українське суспільство обережно ставить собі питання, для чого потрібна війна, коли гинуть люди і такі самі сумніви люди мали сто років тому, коли Україна втратила власну державність.

Так експерт Сергій Марченко нагадує, що тоді, в минуломук столітті в ці роки армія УНР зменшувалася, а українці складали зброю і поверталися до землі, в надії пересидіти скрутні часи.

"Пересидіти не вийшло. Ціна неволі виявилася в сотні разів вищою ціни свободи, за яку не захотіли платити українці.

Якщо за свободу гинули десятки тисяч, в неволі загинули мільйони. Загинули безславно, покірно, як звірі з вирваними зубами. Загинули самі і діточок своїх привели на смерть. Страшна, але закономірна, трагедія нашого народу. Втратили свободу - отримали Голодомор", - пише він.

А також закликає  не забувати, що це були жахливі наслідки спроби не платити за свободу "надмірної" ціни.

"Головний урок Голодомору – надмірної ціни за свободу не буває. Будь-яка ціна буде меншою за ту, що заплатимо, якщо здамося на милість Московії. Ми принизили недоімперію, виставили їх всьому світові слабкими, зруйнували міф про них як великих воїнів, принизили. Якщо здамося, помста буде лютою, а про милосердя можна навіть не мріяти. Історія вчить", - нагадує Марченко.

Він переконує, що атака дронів на Київ повинна викликати не страх, а лють і в разі поразки, ціна, яку зараз платять солдати на фронті, заплатять жінки і діти. І нікому буде їх захистити, як вже було сто років тому.

Підготувала: Ніна Петрович