14:31 / 23.11.2023 Общество

Україна вперше долучилася до складу комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Україну вперше обрали до складу Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Це відбулося на 24-й сесії Генеральної асамблеї країн — учасниць Конвенції про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини у штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі.

Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики України (МКІП).

Міністерство додає, що в липні 2022 року Україна подавала свою кандидатуру до цього комітету на період 2023–2027 років.

Відомо, що Україна ще у 1988 році ратифікувала Конвенцію про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини від 1972 року. Саме на цій конвенції базується статус об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Крім того, конвенція передбачає зобов’язання держави, яка має культурну і природну спадщину, а також сприяє міжнародній співпраці з питань її охорони. Кожна держава — сторона конвенції зобов’язана не завдавати шкоди спадщині, яка розміщена на території інших держав-сторін.

Участь України у Комітеті всесвітньої спадщини дасть можливість активніше брати участь у реалізації конвенції. Наприклад,  представництво зможе ухвалювати рішення щодо використання Фонду всесвітньої спадщини та внесення об’єктів до Списку всесвітньої спадщини та Списку всесвітньої спадщини під загрозою.

Раніше BAGNET повідомляв, що Франція допоможе у відновленні культурної спадщини Одещини.

Підготував: Сергій Дага