07:52 / 21.11.2023 Общество

Київ — найбезпечніше місце в Україні завдяки західній системі ППО, – Politico

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Західні системи протиповітряної оборони (ППО) перетворили Київ на рідкісне безпечне місце, дивлячись на те, що Україна перебуває у стані війни та активних бойових дій. Про це пише Politico.

"Росія продовжує намагатися забити українську столицю ракетами та безпілотниками, але міцна оборона дуже ускладнює це", – пише видання.

Інна Козіч, фахівець з комунікацій з Києва, досі плаче, коли згадує перші тижні тогорічний російської облоги української столиці.

"В один момент ми з дітьми три тижні спали в коридорі. Я лягала спати, не знаючи, чи прокинемося ми всі наступного дня", – розповідає Інна Козіч.

Протиповітряна оборона, яка зараз захищає столицю, змушує її почуватися в Києві безпечніше, ніж будь-де в Україні — настільки, що вона боїться виходити за межі міста. Жінка боялася брати дітей на літні канікули, бо знала, що в інших регіонах, на жаль, немає такої сильної протиповітряної оборони, як у столиці.

24 лютого 2022 року, коли почалося повномасштабне російське вторгнення, президент України Володимир Зеленський закликав Захід закрити небо України від російської авіації та ракет. Цього, на жаль, не сталося, але союзники України постійно спрямовують свої найкращі системи ППО для захисту міст країни та особливо Києва.

Коли почалася війна, Київ покладався на протиракетні комплекси середньої дальності С-300 і “Бук М1”, які були в держави ще з радянських часів. Це була проблема, оскільки ракети на заміну в основному виробляє росія.

Видання зазначало, що на разі в України:

  • Посилена система малої дальності Gepard з Німеччини та ППО малої дальності Avenger зі США для збивання безпілотників і крилатих ракет.
  • На середніх дистанціях Україна використовує американські MIM-23 Hawk виробництва Raytheon; NASAMS, розроблений компанією Raytheon та норвезькою Kongsberg; і німецький IRIS-T SLM.
  • Далекобійний захист забезпечують американські Patriot PAC-3 та Eurosam SAMP/T, поставлені Францією та Італією.

Голова військової адміністрації Києва Сергій Попко заявив, що українські війська показали, що вони здатні інтегрувати сучасні системи з радянськими.

Підготував: Сергій Дага