17:11 / 13.11.2023 Общество

Є підозра, що Дубінський і "Буратіно" – це одна й та сама особа

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру народному депутату Олександру Дубінському. Йому закидають інформаційно-підривну діяльність на користь рф.

Про це повідомили Державне бюро розслідувань, Служба безпеки України й Офіс генерального прокурора України.

За матеріалами слідства, він мав позивний «Буратіно» і входив до складу злочинної організації, яку створило головне управління генштабу збройних сил росії (відоме як гру). До неї, крім Дубінського, входили колишній прокурор Костянтин Кулик (позивний «Птичка») і ще один народний депутат Андрій Деркач зі своїм помічником. Деркач напередодні повномасштабного вторгнення рф виїхав за кордон.

Слідчі встановили, що злочинна організація діяла у вигляді агентурної мережі в столиці України. Її у 2016 році створив заступник начальника російського гру Володимир Алєксєєв, а керував нею з території рф його заступник Олексій Савін.

Її члени розхитували суспільно-політичну ситуацію в Україні й намагались дискредитувати її імідж на міжнародній арені, щоб погіршити відносини зі США та ускладнити вступ України до Європейського Союзу та НАТО. За попередніми оцінками російські спецслужби витратили на цю організацію щонайменше 10 мільйонів доларів США.

Роль Дубінського в діяльності організації полягала в поширенні фейків про вище військово-політичне керівництво України.

Зокрема, у 2019 році він разом зі спільниками організував пресконференцію, на якій розповсюджував фейки про втручання українських високопосадовців у президентські вибори в США у 2020 році. Під час неї Дубінський мав розставляти потрібні акценти насамперед для західної аудиторії, кажуть у ДБР.

У таких заходах брав участь й експрокурор Кулик, який публічно «обґрунтовував» фейки з правової точки зору.

Підривну діяльність організації у Києві координував експомічник депутата Деркача Ігор Колєсніков, який за часів СРСР був співробітником гру. За матеріалами СБУ, він уже відбуває покарання за державну зраду.

Олександру Дубінському оголосили про підозру в державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України), а також створенні злочинної організації й участі в ній (ч. 1 ст. 255 КК України). Наразі розв'язують питання про обрання йому запобіжного заходу.

Співробітники російського гру Алєксєєв та Савін, а також експрокурор Кулик отримали підозру за тими самими статтями. Екснардеп Деркач у 2022 році вже отримав підозру від НАБУ у державній зраді. Сьогодні йому та його помічнику повідомлено ще й про підозру в участі в злочинній організації.

Усім фігурантам справи загрожує до 15 років з конфіскацією майна.

Підготувала: Ніна Петрович