18:56 / 10.11.2023 Общество

Маємо формувати українсько-політичну націю, як багатонаціональну, успішну, з домінуванням української мови, – політолог

Український політолог Євген Магда назвав кілька причин, чому українці так активно і роздратовано реагують на мовне питання.

«Це прощання з росією торкається і мовних питань. Ця війна носить антиколоніальний характер і мова метрополії завжди була інструментом поневолення народів. Українська перевага полягає в тому, на відміну від пострадянських країн, що у нас російська мова ніколи не була державною. І оце досягнення Конституції 1996 року дозволило вирішити достатньо багато питань. Просто після 24 лютого 2022 період м’якої українізації завершився. Вона тепер носить характер добровільно-примусовий. Хоча залишаються мільйони російськомовних громадян. Це теж треба усвідомлювати. Якщо протягом століть російська мова насаджувалась, то це не можна змінити помахом руки. Маємо пам’ятати, що зараз Україна завершує формування політичної нації і при тому, що цей процес носить характер багатовекторний. Ми маємо формувати українсько-політичну націю, як багатонаціональну, успішну, з домінуванням української мови, але з тим, щоб не створювати проблем на шляху європейської інтеграції.

Коли профільна віце-прем’єрка говорить, що у нас немає проблем з російською меншиною, то незрозуміло кого вона дурить. Бо у нас є 10 стаття Конституції, яку ми не можемо змінити під час війни, а у ній сказано, що держава гарантує розвиток російської та інших мов нацменшин. Російська мова винесена окремо.

Вже треба не готувати позицію єврострауса, який засунув голову в пісок і говорить, що у нас все добре, а готувати відповіді на всі питання, з огляду на те, що їх будуть ставити достатньо сильно і угорці, і румуни, і болгари, які у такий спосіб намагатимуться вирішити проблеми власних діаспор, власних національних меншин на українській території. На цьому напрямі потрібна ефективна розмова з партнерами ЄС, пояснення і демонстрація того, чим вони відрізняються від росії», – каже Євген Магда.

Підготувала: Ніна Петрович