16:28 / 10.11.2023 Общество

Черкаський завод росіянина Вашуркіна продає автохімію, від якої можуть відмовити гальма, – експертиза

Погані дороги, неуважні водії чи проблеми з авто: хто винен в українських ДТП? Як свідчить статистика, найчастіше причиною аварій на вітчизняних трасах стають несправні гальма. В середньому протягом року кермувальник натискає на гальма 75 тисяч разів, а у міських умовах цей показник – вдвічі вищий. Своєю чергою, ключовою складовою безпеки гальмівного механізму є гальмівна рідина: саме від її якості залежить, наскільки безвідмовно спрацює система.

Хто саме наповнює цими рідинами вітчизняний ринок і наскільки вони якісні? В Україні левова частка паливно-мастильних матеріалів має імпортне походження (причому до війни близько 70% завозили з рф та Білорусі). З-поміж власних виробників можна виділити ТОВ «Черкаський завод автохімії» (бренд «ВАМП»), котрий позиціонує себе як провідну компанію з виробництва і продажу технічних рідин для автопрому.

Одним з найпопулярніших продуктів Черкаського заводу є гальмівна рідина «Рось» VAMP класу DOT-4, призначена для автомобілів всіх типів – переважно іномарок. Як стверджує офіційний сайт виробника, продукт містить покращений пакет присадок, що нібито перешкоджає набуханню гуми. Серед переваг рідини також вказується «широкий температурний діапазон експлуатації».

Але чи відповідає реклама дійсності? До рук журналістів потрапили підсумки нещодавньої лабораторної експертизи рідини «Рось» VAMP DOT-4. Зауважимо, раніше Інститут споживчих експертиз (ІСЕ) оприлюднив результати тестування зразків гальмівних рідин, представлених на українському споживчому ринку: «Рось» потрапила до категорії «Під питанням» як така, що не може бути навіть умовно рекомендована автовласникам.

У випадку з продуктом бренду VAMP три з п’яти ключових параметрів не відповідають міжнародним стандартам. Зокрема, в'язкість кінематична вдвічі перевищує нормативний показник. А от температура кипіння зволоженої рідини – навпаки, не дотягує до стандарту: 142 проти 155.

Чому таке відхилення від норми може бути критичним? Чим вища температура кипіння, тим краще система здатна поглинати тепло, що передається від гальмівних колодок, і тим нижчий ризик відмови гальм. Важливою є і в’язкість рідини – за цим показником DOT-4 вже не відповідає сучасним потребам європейського ринку. Рідина такого типу свого часу призначалась для автівок, оснащених ABS першого покоління без ESP®, яка ще з листопада 2014 року стала обов’язковою в ЄС. І, хоча в Україні подібної норми немає, експерти наголошують: для автомобілів, випущених після цієї дати, слід використовувати гальмівну рідину з більш низьким рівнем в’язкості.

Але найцікавіше, що історичним засновником ТОВ «Черкаський завод автохімії» і власником бренду «ВАМП» є… громадянин рф Михайло Вашуркін. До вересня 2022 року росіянин входив до складу бенефіціарів заводу, а його родичку Юлію Вашуркіну вивели з числа підписантів лише у лютому 2023-го.

Утім, Михайло Вашуркін, за даними YouControl, і досі володіє кількома підприємствами на Черкащині, серед яких – ТОВ «Укра Пол», зареєстроване за тією ж адресою, що й завод з виробництва автохімії. У росії ж бізнесмен володіє фірмою «Азімут», яка виконує підряди Державного НДІ машинобудування імені Бахірєва. Ця установа є складовою російської військової корпорації «Тактичне ракетне озброєння», яка забезпечує армію рф комплектуючими до ракет.

Отже, виходить, що досить суттєву частку українського ринку автохімії контролює представник країни-агресора. Ба більше, виробник вводить в оману вітчизняних автовласників, пропонуючи їм продукт сумнівної якості, використання якого може бути вбивчим.