17:24 / 30.10.2023 Общество

У Кропивницькому волонтери зібрали мільйон пакунків сухої їжі для військових

У Кропивницькому кілька сотень активістів об’єдналися у спільноту «Годуємо патріотів». Власноруч відремонтували приміщення ліцею і облаштували там виробничий цех. Фасують сухі перші страви, печиво, сухарики, горіхи та вітамінні чаї. Продовольчі бокси передають на фронт та жителям звільнених територій.

У новостовореному центрі, розповідає Громадське радіо, активісти збираються щосуботи. Кожен відповідає за свій процес, розповідає кропивничанка Катерина Детюкова:

«Зараз ми фасуємо супи для наших захисників. У нас тут ціла лінія і кожна людина відповідає за свій процес. Хтось фасує макарони, я фасую картоплю, далі іде цибуля, морква і спеції, сіль, перець і запаковка потім».

До спільноти входять люди різного віку, усі працюють на рівних, ділиться Галина Родіонова:

«Я розумію, що я хоч трошечки можу допомогти в міру своїх сил слабких — мені вже за 70. Але можу, то приходжу допомагаю».

Волонтери самі розробляють рецепти. Одних лише перших страв вже нафасували понад мільйон пакетів. В асортименті: гречаний, рисовий, гороховий, пшеничний, вермішелевий, вівсяний супи та харчо. І звичайно ж борщі: зелений та червоний. Співзасновниця спільноти «Годуємо патріотів» Олена Коряк говорить, що останній українським бійцям смакує найкраще.

«Хлопці, коли його смакують, кажуть, наче вдома побували, наче мамин борщ, дуже вдячні, дуже раді і саме борщі, звісно, як справжні українці хлопці більше всього і люблять», — зазначає Коряк.

Волонтери нарощують оберти виробництва і закликають усіх бажаючих долучатися, а ще — допомагати продуктами. Найбільше нині потрібні капуста, морква та картопля. Набори з продовольством відправляють військовим на Харківський, Донецький, Луганський, Запорізький та Херсонський напрямки. Також гуманітарні вантажі везуть на постраждалі від російської агресії території.

Підготувала: Ніна Петрович