18:52 / 27.10.2023 Общество

Замголови Національної поліції Дмитро Тишлек має дружину й тещу з російськими паспортами (розслідування)

Дружина й теща замголови Національної поліції Дмитра Тишлека мають російські паспорти, від яких вони не відмовились навіть після початку повномасштабного вторгнення.

Це з’ясували журналісти Bihus.Info.

Як ідеться в розслідуванні, крім дружини й тещі Тишлека, російське громадянство мають й інші його родичі з боку дружини. Журналісти дізнались, що її сім’я у 2000-х переїхала з Донеччини на Ростовщину в росію. Тоді ж усі вони й отримали паспорти рф. 

Пізніше дружина Тишлека Олександра повернулася в Україну, однак, як уточнює Bihus.Info, від свого російського громадянства вона не відмовилась ні у 2014, коли почалась російсько-українська війна, ні у 2022 році після повномасштабного російського вторгнення. 

У розслідуванні також ідеться про матір дружини Тишлека. Вона, як стверджують автори розслідування, регулярно навідувала сім’ю доньки в Україні. У 2018 на неї оформили елітну нерухомість у центрі Києва, яку вона пізніше передала в розпорядження доньці — дружині замголови Тишлека. Перевіривши її соцмережі, журналісти також знайшли докази її візитів до окупованого Криму й підписки на російські пропагандистські ресурси. 

На російському сервісі перевірки чинності паспортів розслідувачі знайшли інформацію, що паспорти дружини й тещі заступника керівника Нацполіції чинні станом на червень 2023 року.

Щодо російських паспортів своїх родичів Тишлек дав текстовий коментар на запит журналістів. Він сказав, що його дружина має український паспорт, а у справи тещі він не втручається, цитує його Bihus.Info.

Журналісти Bihus.Info зазначають, що Дмитро Тишлек усе життя працював у системі МВС та Нацполіції. До призначення заступником голови Нацполу навесні 2023 року він очолював столичний Департамент стратегічних розслідувань, керував Департаментом захисту економіки в Дніпрі та Житомирі, а до російського вторгнення 2014 року — близько 10 років працював на рідній Донеччині. 

Також, за даними розслідувачів, Тишлек безплатно користувався нерухомістю та авто родини партнера очільника ростовського кримінального угруповання і так само безплатно жив у елітній київській квартирі консультанта проєкту «Велике будівництво» Юрія Голика.

Підготувала: Ніна Петрович