17:46 / 27.10.2023 Общество

За рівнем добробуту жінок Україна посідає найнижчу сходинку серед усіх європейських країн (рейтинг)

За рівнем добробуту жінок Україна посіла 117 сходинку серед усіх 177 протягом 2022-2023 років. Це найнижчий результат серед усіх європейських країн.

Такими є результати нового рейтингу Women Peace and Security Index.

У минулому рейтингу наша країна посіла 66 місце серед 170 країн. Падіння в рейтингу спричинили показники, що вимірюють безпеку жінок в Україні, яка знизилася зокрема через війну з росією.

Так, за даними дослідження, 81% жінок в Україні проживають у межах 50 кілометрів від зони активних бойових дій. За цим показником Україна на 165 місці.

Крім того, за рівнем політичного насильства проти жінок Україна посідає 154 місце. Йдеться про насильство проти тих жінок, які беруть активну участь у політиці, зокрема щодо державних службовців, журналісток і активісток. Воно може набувати різних форм: від фізичного та сексуального до цифрового. Україна належить до десятки країн, де за 2022 рік сталося найбільше подій політичного насильства проти жінок.

55% українок від 15 років на запитання «Чи почуваєтеся ви безпечно, гуляючи наодинці вночі містом або районом, де живете?», відповіли ствердно. Тож за рівнем безпеки жінок у суспільстві Україна посіла 102 місце.

Щодо насильства з боку партнера Україна на 85 місці. Згідно з рейтингом, в Україні 9% жінок, які мали постійних партнерів, зазнавали від них фізичного чи сексуального насильства.

А втім, за показниками фінансової інклюзії Україна продемонструвала найшвидші темпи зростання серед усіх країн протягом 2014-2021 років. Так, на 2023 рік більш як 80% українок від 15 років мали особистий чи спільний рахунок у банку або користувалися послугою мобільних грошей. У 2017 році таких було лише близько 51%.

Рейтинг Women Peace and Security Index укладає Джорджтаунський інститут жінок, миру та безпеки спільно з Інститутом дослідження миру в Осло. Він оцінює рівень добробуту жінок та їхньої інтегрованості в суспільно-політичне й економічне життя країни.

В основі рейтингу — 13 показників статусу жінок, класифікованих за трьома вимірами: інклюзивність, справедливість і безпека.

Рейтинг розглядає різноманітні складові статусу жінок — від участі в економіці до здоров’я та ризиків насильства. До нього, зокрема, входять оцінки освіти, безпеки, парламентського представництва, материнської смертності, правового захисту і близькість до збройного конфлікту.

Підготувала: Ніна Петрович