20:29 / 26.10.2023 Общество

Українці зможуть віртуально побувати у музеї за кордоном

Музей української діаспори створив сайт, на якому збирають відцифровані експонати з колекції музею та його партнерів з України та закордону, повідомив Музей Києва.

У Віртуальному музеї української діаспори нині розмістили майже 400 оцифрованих експонатів. Це в першу чергу твори мистецтва та особливо рідкісні історичні артефакти. 

З найцікавіших експонатів – фотоархіви і роботи сім’ї художників Кричевських, рекламні листівки компанії "Cunard Steam Ship Co. Ltd.", яка займалася перевезенням  українських емігрантів через Атлантичний океан. Також серія світлин колекції Василя Авраменка, балетмейстера та хореографа.

Загалом колекція Музею української діаспори налічує близько 20 тисяч експонатів.

На вебсторінці вже створені тематичні та меморіальні розділи, присвячені українським діячам. Зокрема, останньому президенту УНР в екзилі Миколі Плав’юку, диригенту та композитору Олександрові Кошицю й 80-ти представникам трьох хвиль еміграції.

"Це освітня та науково-просвітницька веб-платформа, створена з метою збереження та оприлюднення оцифрованої колекції Музею української діаспори у Києві та його партнерів з України і зарубіжжя, поширення знань про історію та культурні надбання світового українства, діяльність українських інституцій світу та видатних особистостей українського походження, публікації наукових та науково-просвітницьких матеріалів з діаспорознавства.", – розповідають в музеї.

Музей української діаспори є філією Музею історії Києва і представляє історію та мистецьку спадщину вихідців з України – переважно емігрантів після ІІ Світової війни та представників українських закордонних інституцій. Він почав свою роботу 1999 року як Музей культурної спадщини в реконструйованій садибі XVIII століття на столичному Подолі. Після 2015 року його перейменували на Музей української діаспори.

В основі колекції – твори українських митців з різних країн світу, які передавала Національна Комісія з питань повернення в Україну культурних цінностей  протягом 1992-1999 років. Після цього команда музею самостійно налагоджувала контакти із закордонними партнерами, фондами та представниками діаспори та наповнювала колекцію музею. Значну частину також складають надходження, подаровані приватними колекціонерами з усього світу.

Наживо більшість експонатів можна побачити у постійній експозиції Музею української діаспори, яка діє від 29 травня 2021 року. Серед них є як твори мистецтва, так і цінні папери, особисті речі, архівні матеріали та фотографії.

Підготувала: Ніна Петрович