08:49 / 26.10.2023 Общество

Українець вперше потрапив до десятки найкращих вчителів світу

Фото: Артур Пройдаков

До десятки найкращих вчителів світу за версією Global Teacher Prize вперше потрапив викладач з України - вчитель української мови та літератури Артур Пройдаков. Про це повідомляється на сайті найпрестижнішої світової премії для освітян. 

Дуже важко повірити в це й усвідомити це. Десять людей на планеті Земля. Десять освітян. І я, український учитель, серед цієї "десятки". Це надихає й мотивує.

Це означає, що я все роблю правильно. І тисячі українських учителів теж роблять усе правильно, продовжуючи працювати, зберігати цінності навіть попри виклики повномасштабної війни. Цього досягнення не було б без наших захисників і захисниць. Тільки завдяки їм я маю честь працювати вчителем в Україні.  

Артур Пройдаков - вчитель з Кадіївки на Луганщині, яка нині є окупованою. Там він мешкав до листопада 2014 року, після чого перебрався до міста Ромни на Сумщині, де викладав у державній школі. Потім став викладати у столичній школі MIDGARD. 

Після 24 лютого 2022 року організував курси з української мови для переселенців, проводив уроки в рамках Всеукраїнського розкладу. 

Артур Пройдаков є автором уроків у Всеукраїнській школі онлайн, обіймає посаду виконавчого директора в освітній фундації MriyDiy. Є переможцем Global Teacher Prize Ukraine 2021. 

Ім’я найкращого вчителя планети 2023 року оголосять 8 листопада у Парижі в штаб-квартирі ЮНЕСКО. Переможець Global Teacher Prize отримає нагороду в розмірі $1 млн. 

Цьогоріч до списку 50 найкращих вчителів світу потрапили одразу двоє українських вчителів - Артур Пройдаков і Людмила Таболіна, також вчителька української мови та літератури.

Підготував: Сергій Дага