14:12 / 24.10.2023 Общество

Від "заочки" в Україні відмовляться: Кабмін підтримав зміни у вищій освіті

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Кабінет міністрів України підтримав законопроєкт про фундаментальні зміни у вищій освіті. Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. 

Оптимізуємо вищу освіту та наближаємо до європейських стандартів. Тепер у студентів буде більше свободи дій. Вони вибиратимуть, скільки вчитися, які саме предмети цікаві й навіть зможуть змінювати спеціальність після 1–2 років навчання.

Згідно з нововведеннями:

  •  Студенти за контрактом можуть регулювати термін навчання. Наприклад, пришвидшити навчання й завершити бакалаврат за 3 роки замість чотирьох. Чи навпаки — отримати ступінь за 6 років. Це допоможе формувати зручний графік, якщо працюєте чи хочете приділити більше уваги певним предметам.
  • Дистанційне навчання замість заочного чи вечірнього. Від заочки в Україні відмовляться з 2024 року.
  • Вибір спеціальності після першого чи другого курсу. Студенти вступатимуть на певну галузь, 1—2 роки вивчатимуть загальні предмети, а далі — обиратимуть конкретну спеціальність, яка до душі.

Раніше BAGNET повідомляв, що уряд спростив отримання освіти для молоді з Криму. У МОН розробили систему, щоб молодь в Криму могла вивчати вивчати українську мову та літературу через школи в Україні.

Підготував: Сергій Дага