10:09 / 22.10.2023 Общество

Слідчий, який фабрикував справу проти "Тайри", виявився українцем

Фото: Юлія Паєвська "Тайра"/скріншот

Служба безпеки України оголосила підозри двом учасникам терористичної організації "днр", які разом з російськими окупантами активно здійснюють переслідування населення на тимчасово окупованих територіях Донецької області. Один з них виявився українцем. Про це повідомила пресслужба СБУ.

Так, серед осіб, яких підозрюють, фігурує Царенко Н.В., який виконував функції псевдослідчого в органах "генеральної прокуратури" тимчасово окупованого Донецька. Він фабрикував справу проти української парамедикині Юлії Паєвської із позивним "Тайра".

За результатами слідства, після викрадення Юлії Паєвської в Маріуполі, обвинувачений намагався притягти її до кримінальної відповідальності на підставі так званої "розстрільної" статті за надання медичної допомоги пораненим та евакуацію жінок і дітей з міста.

Раніше Царенко проживав у Харкові і отримав юридичну освіту в місцевому навчальному закладі перед переїздом на тимчасово окуповану територію Донецької області.

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ, підозрюваний запропонував свою допомогу загарбникам та їхнім посадовим особам у веденні війни проти України.

На підставі зібраних доказів Царенко обвинувачується в скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 111 (державна зрада в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Підготував: Сергій Дага