10:05 / 20.09.2023 Общество

Національний військовий меморіальний цвинтар планують закласти до кінця року, – Мінветеранов

Будівництво Національного військового меморіального кладовища "впевнено рухається у практичній площині". Перші ділянки меморіалу планують закласти до кінця поточного року.

Про це повідомила міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

"Національне військове меморіальне кладовище створюється вперше в історії нашої держави. Тому розраховуємо на плідну співпрацю усіх дотичних відомств", – сказала Лапутіна.

За її словами, Національне військове меморіальне кладовище розташовуватиметься на території Гатненської територіальної громади на Київщині, матиме зручну локацію з доступом громадського транспорту. Меморіал включатиме комплекс споруд та площ: військове кладовище, музей, ритуальну будівлю, сучасний крематорій та інші необхідні споруди для організації почесних поховань. Комплекс поєднуватиме в собі як традиційні поховання, так і поховання в колумбарії, повідомила очільниця Мінветеранів.

Наразі, каже міністр, розробляється ескізний проєкт кладовища, а його будівництво відбуватиметься в кілька етапів, "аби вже до кінця 2023 року ввести в експлуатацію першу чергу комплексу та одразу розпочати поховання українських героїв".

BAGNET нагадує, 31 травня 2022 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який передбачає створення в Україні Національного військового меморіального кладовища, а також визначає порядок організації поховань та перепоховань українських військових.

8 вересня Мінветеранів повідомило, що кладовище вирішили облаштувати на ділянці площею понад 200 га, яка розташована в межах Гатненської сільської територіальної громади вздовж автошляху М05 "Київ – Одеса" у Фастівському районі Київської області. Це буде комплекс будівель, споруд та площ, який складатиметься з військового кладовища традиційних та колумбарних поховань, ритуальної будівлі, музейного комплексу російсько-української війни, адміністративної та громадської споруди з зонами ветеранського відпочинку і розвитку, а також споруд для організації почесних поховань.

У Держбюджеті 2023 року на його будівництво передбачено 65,4 мільйона гривень.

Підготував: Сергій Дага