14:31 / 14.09.2023 Общество

У США розповіли, хто з українських пілотів зможе пройти навчання на F-16 за три місяці

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Досвідчені українські пілоти зможуть за три місяці пройти навчання у США на винищувачах F-16. Про це заявив директор Повітряних сил Національної гвардії США Майкл Ло, якого цитує Associated Press та Breaking Defense.

"Для тих, хто вже є їхнім досвідченим льотчиком винищувача, здійснює щоденні бойові вильоти, захищає свою батьківщину — я думаю, три місяці — це абсолютно реально", — сказав Майкл Ло.

Водночас пілоти, які ще не мають досвіду на винищувачах, будуть проходити дев’ятимісячне навчання.

Слід зазначити, що завершення тренувань не означає, що пілоти можуть негайно пересісти на F-16. Далі льотчики поїдуть у Європу для проходження додаткової підготовки, після чого командири ухвалять рішення про те, чи вони готові.

Також необхідно забезпечити логістичну підтримку, а також навчених фахівців з технічного обслуговування, і про цей графік, за словами Ло, краще розповіли б представники Європейського командування США.

За його словами, щоб укластися в стислий термін навчання, доведеться змінити деякі інші свої міжнародні зобовʼязання щодо навчання пілотів і вивести Україну на передній план.

"Це національний пріоритет", — сказав Ло.

Очікується, що українські пілоти прибудуть на авіабазу Національної гвардії "Морріс" у Тусоні, що у штаті Аризона, до жовтня. Зараз льотчиків тестують на знання англійської мови.

BAGNET нагадує, що Румунія і Нідерланди хочуть створити спільний полігон для тренування пілотів F-16. Країни підписали лист про наміри створити базу для тренування льотчиків та відповідного обслуговування цих літаків на одному з навчальних центрів на території Румунії.

Підготував: Сергій Дага