16:27 / 13.09.2023 Общество

Уряд збирається зруйнувати систему оборони країни, забравши у громад військовий ПДФО

Уряд схвалив зміни до Бюджетного кодексу для фінансування сектору безпеки і оборони та розвитку оборонно-промислового комплексу, де пропонує забрати весь військовий ПДФО у громад з 1 жовтня 2023 року.

Про це повідомляє ZN.ua.

Так, з 1 жовтня пропонується зараховувати надходження від оподаткування зарплат в секторі оборони у спеціальний фонд держбюджету замість бюджетів громад.

"Це означає зарахування в держбюджет надходжень від оподаткування податком на доходи фізичних осіб (ПДФО і ставка 18%) грошового забезпечення, винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу, що сплачується згідно з Податковим кодексом на відповідній території України.

Зокрема прогнозований обсяг надходжень у цьому році має скласти 25,8 млрд гривень, а вже у 2024 році - 93,7 млрд гривень", - пише видання.

Зазначається, що ці кошти порівну між собою розподілятимуть Держспецзв’язок та Мінстратегпром. Перші закуповуватимуть спецобладнання, а міністерство виділятиме фінансування на виконання програм реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу, а також нарощування виробничих потужностей.

Законопроєкт, у випадку ухвалення парламентом, набуде чинності з дня наступного за днем опублікування, крім норми по ПДФО, яка діє з 1 жовтня.

Нагадаємо, раніше Асоціація міст України звернулася до президента, Кабміну та ВР та заявила, що вилучення військового ПДФО у громад зруйнує систему оборони.

У зверненні наголошується, що кошти на оборону, які надаються органами місцевого самоврядування військовим підрозділам, - це доповнення до централізованого забезпечення, яке є доступним, швидким, прозорим і підконтрольним державі.

"Витрати місцевого самоврядування на безпеку і оборону перевищують розмір надходжень від "військового" ПДФО мінімум на 77%, адже це не тільки допомога силам безпеки й оборони, але й забезпечення ВПО, розчищення й відновлення зруйнованих вибухами будівель й інфраструктури, утримання лікарень, в тому числі поряд з лінією фронту, надання допомоги сім’ям військовослужбовців", - наголошують в АМУ.

Щоб уникнути неналежного використання коштів, Асоціація пропонує сформувати цільові захищені статті видатків місцевих бюджетів, сформовані з 70% "військового" ПДФО, так званий "бюджет безпеки й оборони" та заморозити реверсні вилучення. Таким чином "військовий" ПДФО залишиться мобільним й прозорим в органах місцевого самоврядування й продовжить служити нашій спільній Перемозі, наголошують в АМУ.

Підготувала: Ніна Петрович