14:12 / 07.09.2023 Общество

НАБУ та САП скерували до суду справу "Приватбанку"

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна завершили слідство про розкрадання екстопменеджентом 8,4 мільярда гривень "ПриватБанку". Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

За даними слідства, у грудні 2016 року, напередодні націоналізації ПАТ КБ "ПриватБанк", ексголова правління банку розпорядився перерахувати кошти з кореспондентського рахунку, відкритого в одному з європейських банків, як погашення заборгованості за раніше виданим акредитивам двом компаніям-агротрейдерам.

Правоохоронці констатують, що в результаті операції банку завдали збитків на суму близько 315 млн доларів (8,2 млрд грн за курсом НБУ).

Для прикриття фактичної розтрати коштів "ПриватБанку" і надання вигляду законності цій злочинній схемі колишні високопосадовці банку підробили банківські документи та провели фіктивне кредитування пов’язаної з банком юридичної особи. Таким чином цю особу зробили боржником саме на ту суму, яку вивели через погашення акредитивів іншим компаніям.

Крім того, ексголова правління банку, його перший заступник та два керівники департаментів у грудні 2016 року за день до визнання "ПриватБанку" неплатоспроможним на підставі неправдивих документів виплатили коштом банку близько 223 млн грн на користь пов’язаних з банком компаній. Кошти перерахували декількома траншами на дві різні компанії. 85,2 млн грн – на рахунок однієї пов’язаної з учасниками схеми компанії, а 136,8 млн грн – на користь іншої.

Ці кошти учасники схеми згодом вивели за кордон з метою легалізації.

Серед обвинувачених: ексголова правління ПАТ КБ "ПриватБанк" Олександр Дубілет, його перший заступник, заступник, колишня керівниця департаменту фінансового менеджменту, колишня керівниця департаменту підтримки міжбанківських операцій та керівниця департаменту операційного напрямку банку.

Підготував: Сергій Дага