11:59 / 07.09.2023 Общество

Міністр освіти назвав за яких умов студентів-чоловіків точно не мобілізують

Фото: Оксен Лісовий/Євген Бородавко

Відстрочка від мобілізації зберігатиметься для студентів-чоловіків, які ще не досягли 30 років і здобувають послідовну освіту, а також для педагогічних працівників.

Про це повідомляє міністр освіти та науки Оксен Лісовий у Facebook. 

"Моя позиція проста: освіта в жодному разі не має бути про імітацію та лазівки. Натомість освіта, а тим паче вища освіта, має бути про усвідомлений вибір і процес здобуття. Навчатися ніколи не пізно, утім, вступ до університету не повинен ставати формальністю лише для отримання якихось переваг та бонусів", – зазначив Лісовий.

За його словами, існує тенденція, коли люди використовують вступ до університетів як легальний, але нечесний спосіб уникнути мобілізації. Зокрема урядовець зазначає, що з початку повномасштабного вторгнення вік вступників різко виріс. Так, за статистичними даними під час вступної кампанії у 2022 заявки на вступ подали на 55 тисяч більше студентів-чоловіків старше за 25 років в порівнянні з 2021.

"Такі лазівки породжують явище фіктивного навчання, що загалом негативно впливає на якість освіти", – підкреслив чиновник.

Міністр освіти додав, що законопроєкт зареєстрований у Верховній Раді має на меті врегулювати це питання.

Проте відстрочка зберігатиметься для студентів-чоловіків, які ще не досягли 30 років і здобувають послідовну освіту, а також для педагогічних працівників, які працюють у закладах освіти (за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки).

Підготував: Сергій Дага