15:47 / 06.09.2023 Общество

До Єдиного реєстру корупціонерів внесли 46 тисяч осіб, – НАЗК

Ілюстративне фото з відкритих джерел

До Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, було внесено 46 тисяч громадян.

Про це повідомив голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков в етері телемарафону. 

За його словами, з них 2 тисячі тих, що вчинили дисциплінарні правопорушення, приблизно 25 тисяч – адміністративні та 15 тисяч – кримінальні.

За його словами, наразі є ризик для цього Реєстру. Зокрема, це проєкт закону 9587-д про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законів України щодо удосконалення порядку притягнення до відповідальності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

"Цей законопроєкт може взагалі знищити реєстр осіб, які вчинили корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення. Якщо цей закон сьогодні приймуть, ні журналісти, ні громадяни не побачать відомості про тих, хто вчинив адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, дисциплінарні, а також ті 15 тис. засуджених за кримінальні злочини. Оце основний ризик для даного реєстру, а не закриття певних полів", – наголосив очільник НАЗК.

Підготував: Сергій Дага