20:49 / 30.08.2023 Общество

СБУ заарештувала одесита, який брав участь у терористичному підрозділі "Прізрак"

Силовики в Одесі затримали колишнього командира роти батальйону луганських бойовиків "Прізрак", який намагався сховатися там від правосуддя.

Про це пише пресслужба Служби безпеки України.

Там повідомляють, що житель Одеси був прихильником кремлівського режиму. Протягом масових заворушень, що відбулися в Одесі на початку травня 2014 року, чоловік брав активну участь у провокаціях на користь країни-агресора росії.

Виявивши небезпеку відповідальності за свої дії, він обрав шлях втечі до тимчасово окупованої території Луганської області, де приєднався до збройних формувань бойовиків. Його було залучено до виконання розвідувальних завдань в складі угруповання "Прізрак", яке було підпорядковано командуванню 2-го армійського корпусу російської федерації.

Згідно з інформацією СБУ, під псевдонімом "Санта" ця особа взяла участь у бойових діях проти українських військ на сході, включаючи район Бахмутської траси. За даними прокуратури, він був членом збройних формувань з 2014 до 2016 року, а його роль полягала у веденні бойових дій у Луганській області, включаючи захоплення міст та інфраструктури з метою збереження впливу російської федерації.

Слід відзначити, що він отримав позицію командира роти в рамках 14-го батальйону "Прізрак" після успішного виконання завдань. Однак пізніше, за даними СБУ, він вирішив вийти зі складу бойовиків та таємно повернувся до Одеси, де намагався сховатися.

Під час обшуків на місцях його перебування в Одесі були виявлені фотографії та докази його участі в угрупуванні "ЛНР".

Згідно зі звинуваченням згідно з частиною 1 статті 258-3 Кримінального кодексу України (участь у терористичній групі), ця особа зараз перебуває під вартою. За цим злочином її чекає покарання від 8 до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, батальон "Прізрак" в 2014 році створив колаборант Олексій Мозговий.